View Single Post
Eski 15-06-2010, 17:04   #6
fikirci
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 95
selamlar

epsody arkadaşıma ve sonra tüm kullanıcılara bir soru yumağı hazırladım..

Öncelikle solucanla organik gübre üretimine Amerikalıların ciddi önem verdiğini belirtmek isterim. Geçtiğimiz günlerde yurt dısı gezi yapan bir dostum Amerikalıların konuya çok ilgi duyduklarını anlatmıştı.

Benim sorum ve sorunum şu.
Malum her konu deney ve tecrübeyle anlaşılabiliyor. Üretim ve denemelerde ortaya çıkan sorunlar bize bilgimizi artırma fırsatı veriyor.
öncelikle.
Soluncala gubre üretimi pratikte nasıl yapılıyor?
Besin maddesi olarak ne kullanıyoruz?
Nasıl bir toprak besin karısımı kullanıyoruz?
Nem oranı ne oluyor?
Aktif oldukları sıcaklıklar vs gibi sorunlar var?

Sonuçta ortaya çıkan gubreli topraktan solucanları nasıl ayırıyoruz? Tabi solucan yumurtaları ve kucuk solucancıkları da. Yoksa gübreyle beraber solucan ihracıda söz konusu olur.
Bunlar önemli sorunlar.
Bu sorunları nasıl aştınız.

Salyangoz lar ile ilgil ise aklımda iki soru var. Gübreleri nasıl toplanıyor ve bitkilerde kullandığınızda ne sonuç aldınız?

-kuçuk bir uyarı; salyangozların öldürülmelerine tamamen karşıyım ancak salyangozlar pek çok paraziter organizmaya arakonak bir canlıdır. Buna göre bu gübreleri ve beslenme ortamını nasıl sterlize edeceğiz.-

genel olarak ise hepimizin kafasını meşgul edecek bir sorum var.

Solucanla gübre üretiminde atık kağıt kullanma konusu sürekli gundemde; oysa atık kağıtlar geri dönüştürülebilir ve gübreden daha rantabl kullanılabilir bir malzeme.
Peki büyük ölçekli düşünelim. Yaygın bir üretimde kağıt iyi tercih gibi durmuyor. Solucanlar sadece parklardaki çınar yapraklarını işlemekte mi kullanılacak.

ve daha kritik soru. Kağıt üretiminde kullanılan zehirli maddeler ve boyar maddeler bu şekilde gerçekten bertaraf ediliyor mu? Gübreye mi geçiyor? Solucanları mı zehirliyoruz?
Biliyorum çok fazla soru ama unutmadan hepsini yazayım dedim.
Fikri ve tecrübesi olanlar bir şeyler ekler umarım.

fikirci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön