View Single Post
Eski 11-01-2007, 21:32   #4
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Salonda yetişebilen turunçgiller

Calamondin ( kalamondin )

Limonella

kumkat (kamkat - kingkong )

çin turunçu

güney amerika limonu ???(emin olamıyorum,araştırılması lazım)

----------------------------------------------------------------------
Evinizi Narenciye Bahçesine Çevirebilirsiniz

Özellikle Avrupa’da çok yaygın olan subtropik süs bitkileri, iç mekan için uygun olmaları nedeniyle yaz aylarında bile meyve vere*biliyor. Evini küçük bir narenci*ye bahçesine çevirmek isteyen*ler bodur turunçgil süs bitkile*rine ilgi gösteriyor.

Laboratuvar ortamında fi*dan ve aşı gözü yetiştiren Çu*kurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygula*ma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Namık Kemal Koç, yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bölgede üreticilere yönelik hiz*met verdiklerini belirtti.

Koç, özellikle narenciyede üreticiye hastalıktan arındırıl*mış sertifikalı fidan sağlama amacıyla 15 dönümü sera olan 100 dönümlük arazide faaliyette bulunduklarını vurguladı.

Virüs ve hastalıktan arındı*rılmış fidanların yetiştirilerek, üreticilere satıldığını, böylece daha kaliteli verim elde edilme*si için turunçgil üreticilerine destek olunduğunu anlatan Koç, merkezde ayrıca, turunç*gil süs bitkileri de yetiştirdikle*rini söyledi.

Koç, üreticilere yönelik, li*mon, portakal, mandarin, altın*top ve çeşitli turunçgil fidanları yetiştirdikleri gibi, bahçesini ya da evinin içini narenciye ağaç*larıyla süslemek isteyenlere de süs bitkisi ürettiklerini belirtti.

Merkezde süs bitkisi türle*rinden, kamkat, kalamondin, Çin turuncu, Florida ve alacalı pembe limon yetiştirdiklerini ve vatandaşlara da satışa sunduklarını ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Bu bitkilerden özellikle kamkat, Çin turuncu iç mekan içinde uygun olması nedeniyle turunçgilden hoşlanan ancak, bahçesi bulunmayan kişilerin ilgisini çekiyor. Türkiye’nin bü*tün bölgelerinde herkes, kendi evinde turunçgil yetiştirebilir. Normalde diğer turunçgiller gi*bi aynı periyotta meyve veren bu bitkilerden, yaz aylarında bile ürün almak mümkün. Üstelik, meyveleri bir yıl boyunca bozulmadan dalında kalıyor. Gelecek yıl ise yeni meyveler alınabiliyor."

Koç, bu bitkilerin estetik gö*rünüme sahip olduğunu, ayrı*ca, bahçeye dikildiği zaman meyvesinin ekşi olması nede*niyle kimse tarafından koparılmadığını anlattı.


Türkiye’de turunçgil süs bit*kilerinin yeterince bilinmediği*ni vurgulayan Koç, şöyle de*vam etti:

"Kamkatın meyvelerinden Avrupa’da reçel yapılıyor. Ül*kemizde ise doğal olarak yetiştirildiği halde değerlendirmi*yoruz. Yunanistan’da, havaala*nında bile jelatinli halde tek tek meyvesini satıyorlar. Özellikle Çukurova bölgesi turunçgiller için ideal olmasına karşın, de*ğerlendirilemiyor. Sadece yetiştirilmesi değil, işlenmesiyle il*gili de tesislerin kurulması ge*rekir. Ancak, biz elimizdeki de*ğerlerimizi yeterince iyi kulla*namıyoruz. Burada da Avru*pa’da olduğu gibi süs bitkileri yetiştirme ve meyvelerini işle*me merkezi açılabilir. Biz neden reçelini satamayalım."

Koç, Fransa, İtalya, Yunanis*tan’da turunçgil süs bitkilerinin hediye olarak verildiğini, Türkiye’de de kutlamalarda küçük ağaççıklardan verilmesinin bir gelenek haline gelebileceğini söyledi.

Koç, süs bitkilerinden ala*rak, evini narenciye bahçesi ha*line getirmek isteyen vatandaşların, 15-25 YTL karşılığında fidan temin edebileceklerini sözlerine ekledi
http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Tur...ru.asp?id=6069

---------------------------------------------------------------------

.....:::Salon Limonu:::....

Salonunuzun veya evininizin her köşesinin limon kokmasını istemezmisiniz.?.Ev ortamına ayak uyduran bir limon türü olup kışın soğuktan koruyup evinizin hoş kokulu limon esansı gibi kokmasına ne dersiniz? .İstanbulda ve aynı iklime sahip herhangi bir ilimizdesiniz .Bahçenizde soğuktan limon yetiştiremiysunuz .Ektiğiniz Limon ağacı soğuktan dondu ve öldü..O halde Güney Amerika limonu bu fikir için çok ideal bir bitkidir.. Güney Amerika Limonu'nun meyveleri olgunlaşmış halde tanesi yaklaşık 700 g. dır..Yılın her dönemi üzerinde meyvesi bulunur.Çiçeği hoşkokulu değişik bir narenciye türüdür..

Detaylı bilgi için..
Halil-Uyanık 0 532 241 02 77

YALOVA - Yalova-İzmit karayolu üzeri Çiftlikköy belediye binası karşısı Uyanıklar Zeytin Fidanlığı ÇİFTLİKKÖY
-----------------------------------------------------------------------


.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön