View Single Post
Eski 11-01-2007, 15:03   #21
turunç
Ağaç Dostu
 
turunç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,032
Ağacın bulunamaz ve eşsiz oluşu konusunda tüm arkadaşlara katılıyorum. Yazmandan geçemeyeceğim; ben bonsai için sadece değişik kalınlıkta bakır tel ve yüksek kaliteli ve ağzı küçük bir budama makası kullanıyorum. Bunlar dışında şimdiye kadar ihtiyacım olan iki şey; ağaç ve ellerim oldu. Belki bunların dışında "gövde büken "lazım olabilir. Çok işe yarar bir alet olduğuna kanaat getirdim. 5-6 YTL ye kendimiz de yapabiliriz.

Akadama için olmazsa olmaz diye düşünmüyorum. İkame olabilecek o kadar malzeme var ki... Ben kedi kumu, torf ve bahçe toprağı kullanıyorum. Şimdiye kadar bir sorunum olmadı. Bu karışımda malzemelerin miktarıyla oynanarak ve iç mekanda bahçe toprağını kullanmadan gayet güzel sonuçlar elde edileceğini düşünüyorum. Gerisi sizin bonsai adayı nıza uyguladığınız bakıma ve ilgiye kalıyor.

Özellikle Toprak dersi almış biri olarak; toprak konusunda bu kadar takıntılı olmamanızı tavsiye ederim. Topraksız kültürde yetişen domatesleri ilk gördüğümde bu bir mucize galiba diye geçirmiştim içimden. Ama olayın mutfağını öğrenince bitkilerin aslında çok şey istemediklerini ve o kadar da narin olmadıklarını keşfettim.

Bunun dışında bazı bölgelerde sadece kayalık bir araziden oluşan bir tarlada, kayaları dinamitle patlatarak, dev saksı şeklinde açılan çukurları toprakla doldurarak, meyve bahçesi kuruluyor, bu yolla ticari gelir elde ediliyor. Demokraside çareler tükenmez. Aletlerin çoğu gelişmiş teknikler için kullanılıyor. Bu aşamaya da henüz gelmediğimize göre; şu anda ihtiyacımız olan şeyler; ağaç, budama makası, bakır tel... Çok uzun oldu. Kusura bakmayın. Celallenmişim. Saygılar...

turunç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön