View Single Post
Eski 12-06-2010, 15:36   #36
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Siyanürle altın çıkarılmaz. Çıkarılan cevher siyanürle ayrıştırılır. Altını siyanür dışında saflaştırmanın bir yolu daha vardır civa kullanmak hem daha pahalıdır hem daha az altın elde edilir. Emin misiniz siyanür kullanımının yasaklandığından, madeni saflaştırmanın bilinen başka yolu şimdilik yok.

Ülkemizde devlete ait işletmelerde de siyanürle gümüş ayrıştırıyor. Hiç karşı çıkıldığını görmedim.

Mehmet bey doğru söylüyorsunuz. Cevher, madenden kazılırken siyanür kullanılmıyor. Siyanür daha sonra, yani ayrıştırma esnasında kullanılıyor.

Biz yıllardan beri, bu konuları konuşup durduğumuzdan olsa gerek, zaman için'de cümleyi kısaltıp, yani -yeraltından kazılıp çıkartılan cevher, işletmeye götürülüp, burada siyanür ile ayrıştırma işlemine tabi tutulur- gibi uzun bir cümle yerine,

ne demek istendiğinin anlaşıldığı varsayımından yola çıkarak, kısaca - siyanür ile altın çıkarma- demeye başladık ve dilimize iyice yapıştı. (Hatalı bir kısaltma).

(fazladan 3-5 kelime yazmayayım derken, bu açıklama ile daha fazlasını yazmış oldum!!!!!!!).
-------------------------------------------------------------------------

Aşağıda, AB parlemontosunun -siyanürlü madencilik teknolojileri- ile ilgili aldığı yasak kararı var.


05.05.10 tarihli A.B Parl. siyanürlü madenlerin yasaklanması hakkında'ki, kararı konusunda basın açıklamasının tercümesi


Avrupa Parlamentosu, su kaynaklarını ve biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla, komisyon'un Avrupa Birliğinde siyanürlü madencilik teknolojilerini 2011'in sonuna kadar tamamiyle yasaklamasını istiyor. Aynı zamanda, dogal kaynak çıkaran ve atık yönetimiyle uğraşan sirketlerin, bir kaza olasılıgına karsi mutlaka sigortalı olmaları ve siyanür teknolojilerinin Komisyon'dan ve üye ülkelerden hiç bir destek almamasinin gerektiğine inanıyorlar.

Çarsamba günü, Parlamento'nun 488 oyla, (48 red oyu ve 57 cekimser) kabul ettigi kararda, bu kesin yasagın "su kaynaklarimizi ve eko sistemimizi siyanür zehirlenmesine karsi korumanin" tek yolu oldugunu öne sürüyor. Madencilikte daha güvenli, siyanürsüz yöntemlerin geliştirilmesi isteniyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri Komisyon ve üye ülkelerin "yasak yürürlüge girinceye kadar, direkt ve dolayli olarak Avrupa Birliginde ve başka ülkelerde, siyanür teknolojisi kullanan hiç bir madencilik projesini desteklememelerini " talep ediyor.

Komisyon'dan, siyanür kullanan madenciliğin yasaklandığı alanlarin "yesil" endüstrilerin desteği, yenilebilir enerji ve turizm ile yeniden gelistirilmesi isteniyor.

Bu karar, Komisyon'un şu anda geçerli olan yasalarda bir değişiklik yapmasını ve dogal kaynak kullanan endüstrilerin atıklarının yönetiminde bütün şirketlere sigorta mecburiyeti getirilmesini ve kullanilan alanlarin ekolojik ve kimyasal olarak temizlenerek eski haline getirilme sorumluluğunun bütün masraflarını, şirketlerin üstlenmeleri gerektiğini eklemesini talep ediyor.

Alıntı kaynağı: Bergama çevre platformu.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön