View Single Post
Eski 11-06-2010, 00:17   #8
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
İstilacı Türler ve Ormanlara Etkileri-6

5. TARTIŞMALI TÜRLER

Birçok yabancı tür sağladıkları faydalar yüzünden çok değer gördükleri halde bazen ormanlar ve ormancılık için ciddi tehdit haline gelebilmektedirler. Böyle tartışmalı türler yönetim bakımından kullanım, fayda ve maliyetleri açıkça ve tarafsız olarak incelenmesi gereken önemli bir sorundur.

Tartışılan bazı türler şunlardır;

Çam (Pinus) ve Okaliptus (Eucalyptus) Türleri: Ticari orman işletmeciliği için dünyada, genellikle de ekvator ve sub-tropik bölgelerde en çok kullanılan türlerdir. Kauçuk (Hevea brasiliensis), Hindistan Cevizi (Cocos nucifera) ve Yağ Palmiyesi (Elaeis guineensi) gibi getirilip yetiştirilen diğer birçok tür ise önemli odun ve lif kaynağı haline gelmektedir. Bazı yabancı orman ağaçları dikildikleri sahalarda yıkıcı etkiler yapmakta ve bu alanların etrafına da yayılmaktadır.

Ana etkilerin şunlar olduğu kabul edilmektedir; yaşama biçimlerinde değişim, azalan yapı çeşitliliği, mevcut bitki örtüsüne ait özelliklerin bozulması ve besin döngüsünün değişmesidir.


Avustralya'ya ait çok sayıda Akasya türleri (Acacia spp.): Güney Afrika Devleti'nin Cape flora bölgesine kereste, yakacak odun ve yapı malzemeleri (A. mearnsii), deri sanayide kullanılan tanen (A. saligna, A.mearnsii) ve kumulların tespiti (A. cyclops, A. saligna) amacıyla getirilmiştir. Bu türler habitatları yaban hayatı yönüyle kökten değiştirebilir. Dolayısıyla, türlerin ve bilhassa kuş türlerinin dağılımında ve atmosferdeki azotu tutabilme kabiliyetlerine bağlı olarak besin yönüyle fakir olan ekosistemlerin besin döngülerinde köklü değişimler yapabilir. Ayrıca, çevredeki toplumların su kaynaklarını azaltabilir ve yangın tehlikesini artırabilir.


Leguminosae familyasından İpil Ağacı (Leucaena leucocephala) yaygın olarak kereste, yakacak odun, hayvan yemi ve gölgeleme amacıyla, ayrıca tahrip edilen arazilerin ıslahı, toprakların zenginleştirilmesi ve kumulların tespiti için de kullanılmaktadır.

İpil Ağacı hızlı büyüyen, kurak şartlara ve tuzlu topraklara dayanıklı ve azotu tespit edebilen bir ağaçtır. Bu yüzden Asya ve Afrika'daki kurak bölgelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Ancak bu tür getirildiği yerlerde girilmesi zor yoğun çalılıklar oluşturabilir. Orman içi açıklıklara, orman ve yol kenarlarına, atık sahalarına, boş arazilere, nehir kıyılarına ve tarım sahalarına kolayca bulaşabilir. Ayrıca, kendi tohumlarının ve yapraklarının zehirleyici özelliği nedeniyle hayvan yemi olarak değeri de azalmaktadır.


Hindistan Tar Çölüne 70 yıl önce getirilen Prosopis juliflora toprak erozyonunun kontrolünde, sahadaki kuraklığı azaltmada ve yakacak odun kaynağı olarak, hatta, yabani ve evcil hayvan yemi ve gölgeleme açısından çok faydalı olup, çok yoğun bitki örtüsü oluşturur.

Ancak bu türün olumsuz etkileri bu gibi faydalarını gölgelemektedir. P. juliflora doğal bitkilerin yerini alarak, biyolojik çeşitliliği ve köy halkının temin edebileceği ürün çeşitliliğini azaltmaktadır. Türün işgal ettiği tarım arazilerinde oluşturduğu yoğun çalılıklar bu sahaları kullanılamaz hale getirebilir.


Ilgın türleri (Tamarix spp.), Orta Asya'dan ABD'nin güneybatısına yaklaşık 200 yıl önce nehir kenarlarındaki erozyonu kontrol etmek için getirilmiştir. Şimdi ise nehir kıyısı habitatlarında 400.000 hektardan fazla sık çalılıkları vardır ve hidrolojik düzeni cidden etkilemektedir.


Yeni Zelanda'ya başarılı kürk endüstrisi için getirilen Avustralya keçeli sıçanı (Trichosurus vulpecula), yem olarak tercih ettiği bitkileri, yapraklarını döktürerek ve bu bitkileri yok ederek ormanların tür bileşimlerini ve yapılarını değiştirdiği için doğal ormanlara önemli derecede zarar vermektedir.


Platydemus manokwari solucanı, başka bir istilacı tür olan dev Afrika salyangozu (Achatina fulica) nüfusunu başarıyla kontrol ettiği için birçok alana getirilmiştir. P. manokwari, biyolojik kontrol etkeni olarak başarılı olmakla birlikte, şimdi, getirildiği yörelerdeki nadir ve endemik türler dahil yerli karındanbacaklılar için önemli bir tehdit unsurudur.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön