View Single Post
Eski 10-01-2007, 20:57   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Rüzgar Enerjisi

Enerji rüzgâr alıyor

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler yatırımcıyı rüzgâr enerjisine yönlendirmek amacıyla Türkiye'nin rüzgâr atlasını tanıttı

ANKARA Milliyet

Başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynaklarında dışa bağımlılık nedeniyle arz açığı sıkıntısı yaşayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yatırımcıları rüzgâr enerjisine yönlendirmek için Türkiye'nin rüzgâr atlasını çıkardı. Atlasta, rüzgâr enerji santralı kurulabilecek alanlara, kurulu santrallara ve rüzgâr esme sıklığına yer verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'nı (REPA) dün düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Güler, rüzgâr enerjisinde kurulu gücün 67 megavata (MW) ulaştığını belirterek, bu enerjide önemli potansiyele sahip bölgeleri Ege, Marmara, İskenderun ve Karadeniz olarak sıraladı.

Lisans alındı
Güler, "Amacımız çevre dostu olan ucuz bir yatırımı sistemimize oturtmak ve dışa bağımlılığımızı azaltmak. Göreve geldiğimizde 20 MW gücünde rüzgâr enerjisi santralı bulunuyordu. Bu rakamı 67 MW'ye yükselttik. İnşa halinde 400 MW gücünde rüzgâr santralı var. Toplam 1180 MW gücünde rüzgâr santralının yapımı için lisans alındı, 7 bin MW'lik bir güçte inceleme aşamasında" dedi.

Rüzgâr esme sıklığı belirlendi
EİEİ Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı'nın verdiği bilgiye göre, 6 ayda bitirilen atlasta, 30-50-70 ve 100 metre yüksekliğinde rüzgâr esme sıklığı, alansal hesaplamalar, rüzgâr gücüne ilişkin bilgilere yer verildi.
Atlasta, rüzgâr kaynak bilgileri tematik haritalarla desteklenerek Türkiye geneli, coğrafi bölge, il ve seçilecek herhangi bir alan veya nokta bazında sorgulanabiliyor. Böylece rüzgâr santralı kurulabilecek alanlar kolaylıkla belirlenebilecek.

Yatırımcıya yol gösterecek
Yatırımcılar ön fizibilite çalışmalarını atlas üzerinden yapabilecek. Bu sayede, rüzgâr kaynağı arama amacıyla yapılan çalışmalar ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanabilecek. Atlasta, rüzgâr santralı bulunan ve kurulacak alanlar, deniz üstü potansiyelleri ve alansal hesaplamalar da yer alıyor. Atlasta işaretlenen bir noktada ne kadarlık rüzgâr santralı yapılabileceği otomatik olarak hesaplanabiliyor.

En çok rüzgâr alan yerler Marmara ve Ege'de

Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'na göre, Türkiye'nin en çok rüzgar alan bölgeleri Ege ve Marmara sahilleri oldu. 30, 50, 70 ve 100 metre yükseklikte en çok rüzgâr alan Marmara ve Ege'yi, Karadeniz ve Akdeniz kıyı şeritleri izledi. Atlasta mavi renkler en az rüzgâr alan bölgelere işaret ederken, siyah bölgeler yerleşim yerlerinin olduğu ve santral kurulamayacak bölgeleri gösteriyor.


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön