View Single Post
Eski 08-06-2010, 07:56   #1
Sonul
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 314
Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenme önerileri

Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı
Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin
antioksidan kapasitelerini ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance
Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği) Tablosu adını verdikleri bir
tablo hazırladılar. Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip
olan ve vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma
kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts Üniversitesi
araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin ve mineral
almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor.

ORAC Tablosu

Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri
şöyle: Kuru erik 5.770

Kuru üzüm 2.830

Siyah böğürtlen 2.036

Kıvırcık salata 1.770

Çilek 1.540

Erik 949

Brokoli 890

Avokado 782

Portakal 750

Kırmızı biber 710

Kiraz 670

Kivi 602

Soğan 450

Taze üzüm 446

Mısır 400

Patlıcan 390

Muz 221

Elma 218

Taze fasulye 201

Domates 189

Kayısı 164

Şeftali 158

Armut 134

Karpuz 104

Kereviz 61

Salatalık 54

Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor

Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak
enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı
verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı
bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları
etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere
`antioksidan` adı veriliyor.

Sonul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön