View Single Post
Eski 02-06-2010, 15:31   #8
thisisme
Ağaçsever
 
thisisme's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
İncir reçelinden geçen gün yaptım, ama kabuğu soyulmamış kısmını atlamışım, hazır kabuğu soyulmuşundan aldım. Reçelim güzel oldu olmasına ama merak ettiklerim var.

Kabuğu soyulunca incirler tam bir sünger gibi oluyorlar ve haşlanırken içine çok fazla su çekiyorlar. 3 kere suyunu süzüp haşlama işleminden sonra şerbetini hazırlayıp incirlerin parçalanmamasına dikkat ederek tek tek sularını sıktım, kaynayan şerbetin içine attım. 2 dakika içinde tüm şerbeti sünger gibi içlerine çektiler, tencerede hiç şerbet kalmadı. Acaba sularını sıkmamalıydım?
Şerbetini az hazırlamış olduğumu düşündüm.

Acaba kabuğu soyulmamış incir de aynı şekilde su çekiyor mu? Bu hafta muhakkak yeniden denemek istiyorum.

Bu arada TV de seyrettiğim bir aşçı bey, şerbetin şekerlenmesinin sebebinin kaynatma süresinin kısa tutulduğu için olduğunu söyledi. Şerbet kaynama noktasına geldikten sonra ateş iyice kısılıp en az yarım saat kaynatılmalıymış. Bunu öğrenmeden önce bu tarz şerbetli hazırlanan reçellerim çok çabuk şekerlenirdi, şimdi bu uygulamayı yapıyorum bir yıl bile dursa şekerlenmiyor.

Bence şerbeti az hazırlamışsınız. 1 kilo meyve için 1 kilo şeker ve 1 litre su olacak şekilde şerbet hazırlamak gerekiyor.
incirleri sıkmadan şerbetinize atsaydınız bu sefer de incirin içindeki sudan dolayı su şeker oranı bozulup çok sıvı bir reçeliniz olurdu. Bence ilave şerbet yapın, uygun kıvama gelince reçelinizi içine boşaltıp bir taşım kaynatın. reçelinizi kurtarmış olursunuz emeğiniz de boşa gitmez.

thisisme Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön