View Single Post
Eski 31-05-2010, 09:30   #3
mtugrul33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2009
Şehir: ANAMUR
Mesajlar: 241
Katlı Çilek uygulaması bir topraksız tarım uygulamasıdır.Topraksız tarımda aşağıdaki ortamlar kullanılır.bitkilerin büyüme alanları;torf,perlit,pomza taşı,kokonat vb.çeşitli materyaller tek başlarına veya çeşitli oranlarda karıştırılırlar.Şimdi bu malzemeleri tanıyalım.
TORF
Torf, nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu bölgelerde, göl yatakları, bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin su dibinde çökerek hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikmesiyle oluşur. %100 doğal bir malzemedir. Hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi ve organik madde miktarı çok yüksektir. Ülkemizde çıkarılan torflar genellikle asit reaksiyonlu olup Ph'sı 4–6,5 arasında değişmektedir. Kullanıldığı ortamda suyun ve gübrenin bitkiye yavaşça ve düzenli bir şekilde verilmesini sağlar. Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olabilen torf kullanıldığı alanlarda bitki kök gelişim hızını arttırır. Gübrenin topraktan yıkanarak kaybolmasını önler. Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.

PERLİT
Volkanik camsı bir kayaçtır.Isıl işlem sonucu genleştirilmiş perlit uygulaması tarımda yaygınlaşmaktadır. Fidecilik, çiçekcilik ve seracılıkta kullanılmaktadır. Toprağı nemli tutar, toprak geçirgenliğini ve toprağın işlenebilirlik özelliğini artırır.
POMZA TAŞI
Volkanik küllerin tatlı su göllerinde ve denizel ortamda yataklanmasıyla oluşmuştur. Toprağı nemli, geçirgen ve havadar tutar. Elektriksel olarak yüklü iyonların fazlalığı nedeniyle toprağa enerji verir. Toprağa besin elementleri takviyesi yapar.Demir bakımından oldukça zengin olması nedeniyle çilek üreticilerine tavsiye olunur.
KOKONAT
Organik bakımdan zengin ve bünyesi geçirgen olması nedeniyle topraksız tarımda kullanılmaktadır

mtugrul33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön