View Single Post
Eski 30-05-2010, 13:37   #325
süreyya
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 94
Kivi bitkisiyle tanışma maceram

Merhaba,
Bu gün benim de bir kivim olduğunu öğrendim.

Geçen yaz bir yerden gelen torbadaki bitkide iki dal ve birkaç yaprak vardı. Bir saksıya dikip terasıma koydum. Kışın yapraklarını döktü. Kuru iki dal kaldı. Kış sonu saksı topraklarını değiştirirken yersizlikten atmayı düşündüm ama kıyamayıp toprak bir saksıya aldım. Saksıyı terasın güneş alan bir yerine koydum. Bitkide nisan ayı başlarında bir hareket yoktu. ( Gözlere önceden dikkat etmediğim için farkı anlamamışım. Oysa dallarda gözler belirmiş.) Neyse, yer darlığını teras bahçevanları iyi bileceklerdir. Yer tasarrufu için bir saksıda iki üç bitki olabiliyor. Baktım bitkide hareket yok yerinde iyi gelişmeyen nane köklerini bu saksıya diktim. Teras çeşmesine yakın, güneşi direk almayan ışıklı bir konuma koydum. Nane suyu sever diye sık sık da suladım. Nanelerin keyfi yerine geldi ve benim ne olduğunu bilmediğim bitki de yaprak vermeye başladı. Sarıcı olduğunu anlayınca terasta sarılmasını istediğim konumlara taşıdım. Ama oraları sevmedi, bitki büyümeyi bırakıp öylece kaldı. (Bitki sürgünü çok hızlı uzadığı için bitkiyi gözlemleyip yerini sevip sevmediğini anlamam fazla zaman almadı zaten). Şimdi yine ilk gelişim gösterdiği konuma aldım. Bitkilerin genelinde olan ışığa uzanma çabası bunda yok. Daha çok serine kaçmak ister gibi tavrı var.

Geçen gün fırsat bulup "bu bitki nedir başlığında" bitkimin adını sordum. Az önce de Sn. Güngür Salman Kivi olması gerek demiş. Kivi başlığındaki bitkinin özellikleriyle bizimkinin özelliklerini eşleştirince aile üyelerine "bir kivimiz var" duyurumu yaptım.

Bitkimin resimlerini daha önce başka başlığa yüklediğim için buraya yüklemeyi beceremedim. Link mi veriliyor, nasıl yapılıyor bilemedim.
Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (Sormadan önce ilk mesajı okuyun) başlığındaki #91 mesajdaki bitki.

Sanırım çiçek açmadan dişi mi erkek mi olduğunu bilemeyeceğim. Şu sıralar çiçeklenme zamanları olduğunu okudum. Umarım çiçeklenir. Bu yıl çiçek vermeyebilir de. Çünkü bitkiyi tanımadığım için ona gereken ortamı hazırlayamadım, kendini anca toparladı zavallıcık :

Sorularım;
*Yüzey kökü yapıyormuş. Yerini değiştiriken ( sanırım sonbaharda yapmak gerek) 30 - 40 cm derinlikte 70- 80 cm çapta bir ortam uygun olur mu?

* Erkek veya dişi bitki almak yerine aşılama yapabilir miyim. (Böylece bir kök için yer ayırmış olurum.)

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön