View Single Post
Eski 29-05-2010, 11:16   #25
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu
 
AizoaceaeFAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 782
merhaba,

Güzel düşünceleriniz için herkese teşekkür ederim. Erzurum şartlarında bu bitkilere gerekli şartları sağlayarak büyütüyorum (Bitki ampulleri, havalandırma fanları, özel toprak karışımı, yeterli miktarda gübre,kışın 5-10 derece arasında muhfaza etme, etoburların bir kısmı için dormancy vs.) İnşallah ömrüm oldukça bu bitkilerle uğraşmak istiyorum, bu bitkileri hiç görmeyen hiç bilmeyen yüzlerce kişi işyerime gelip bu bitkileri inceliyor bu çok güzel. O insanlar arasında eminim bu bitkilere merak salıp, alıp yetiştirmeye başlayanlar vardır. Buna sebep olmak mutluluk verici. Bu bitkilere meraklıların sayısının ülkemizde artmasına katkıda bulunmak bu bitkilere ulaşılabilirliği de artıracaktır. Arz talep meselesi. Dolayısıyla belki seneler sonra yanıbaşımızdaki bir çiçekçi bile bu bitkileri artık rafına koyup satmak isteyecek. Bu çok güzel. Bizden sonraki nesiller bizim gibi ülkeler arası bitki siparişi verip günlerce belki de haftalarca beklemeyecek, istedikleri bir türü veya ender bir türü artık yaygınlaşan seralarda bulabilecekler. Buradan Antalya daki sevgili Taner beye bizim bu koleksiyondaki bitkilerimizin büyük bir kısmını temin etmemizi sağladığı için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım Taner bey gibi bu işe gönül verenlerin sayısı gün geçtikçe artar.

Not: Kare saksı kullanmamın iki sebebi var. Birincisi derli toplu oluyorlar ve yerden tasarruf edip daha fazla bitki yerleştirme şansım oluyor. Çok derin değiller çokta büyük değiller. Zaten 3 boy var bende. Bitkileri küçüklüğüne veya büyüklüğüne göre ektim. Yani kendinden büyük bir saksıya hiçbir bitkiyi ekmedim. Kare saksı kullanmamın asıl diğer sebebi ise kare saksıda bitkinin kökleri köşelere geldiğinde saçaklanmasıdır. Bu saçaklanma bitki gelişinminde önemli. Yuvarlak saksıda kök durmadan döndüğü için saçak köklenme gerçekleşmez ya da çok az gerçekleşir.

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön