View Single Post
Eski 27-05-2010, 15:29   #1
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Adıyaman’da Modern Bağcılık Çalışmaları

Üniversitemiz, Adıyaman’da Modern Bağcılık Çalışmalarını Başlattı

Üniversitemiz tarafından yürütülmekte olan “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Adıyaman Ekolojik Koşullarına Adaptasyonları” projesi kapsamında Hasancık beldesinde 50 dönümlük arazide modern bağcılık çalışması başladı.

120 bin TL’si GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanan 350 bin TL bütçeli proje kapsamında, hem bölgedeki çiftçilere modern tekniklerle bağcılık öğretiliyor, hem de günlük çalışmaları karşılığında ücret ödeniyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen bağ fidanı dikimi çalışmalarını yerinde gören Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, işçilerle birlikte bağ fidanı dikerek, bakımını yaptı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bağcılık yönünden en önemli illeri arasında bulunan Adıyaman’da modern bağcılığın geliştirilerek verimin artırılması için yürütülen proje ile bölge halkına modern tekniklerle bağcılık yapmayı öğreteceklerini belirtti.

Bağcılık konusunda önemli potansiyele sahip olup, üzüm çeşidi bakımından da oldukça zengin olmasına rağmen Adıyaman’da yetiştirilen çeşitlerin standart dışı olmasının kalite, verim ve pazarlama yönünden olumsuz faktörler olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ, “Projeyle Adıyaman’ın bu potansiyelini harekete geçirmek istiyoruz. Bunun için yerli ve yabancı önemli bazı üzüm çeşitlerinin Adıyaman ekolojisindeki performansları incelenecek, proje sonucunda ilde çeşit seçiminde kullanılabilecek önemli bilgilere ulaşılırken, yürütülmesi sırasında modern bağcılık tekniklerinin uygulanması ile yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski bağcılık tekniklerini kullananlara da örnek bağ alanları tesis edilmiş olunacaktır. Bölgede modern yöntemlerle yapılacak bağcılık ile üreticilerin kazancı artacak, gerek bölge ve gerekse ülke ekonomisine önemli katkı sağlanabilecektir” dedi.

Yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin Adıyaman’ın ekolojik koşullarına adaptasyonu ve yöre halkının modern bağcılığı öğretmeyi hedefleyen proje kapsamında piyasada aranan ve ekonomik değeri yüksek olan Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Narince, Emir, Cabernet, Sauvignon, Merlot, Shiraz, chardonay, ve Resling gibi yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin adaptasyonları araştırılacak.
Kaynak:http://www.adiyaman.edu.tr/gunluk/?p=4809

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön