8-Kasanın etrafını yere düşmüş yapraklarla çeviriniz ve plastik örtüyü üzerine kapatarak birkaç noktadan üzerine taş koyarak sabitleyiniz. Böylelikle rüzgarın örtüyü savurmasını önlemiş olursunuz.
9-4-5 gün bekledikten sonra kasanın ağzını hafiften açarak kontrol ediniz. Pirinç içerisinde beyaz küfler oluşmuş ise işlem tamam demektir. Eğer beyaz küf her tarafı sarmamış ise 2-3 gün daha bekleyiniz.
10-Eğer beyaz küf dışında yeşil küf
vb. varsa bir yerden fazla nem almış olabilir. Bu yüzden baştan başlamanız gerekir.
Beyaz küfler oluştuysa gerekli mikroorganizmaları elde ettiğimiz anlamına gelir. Şimdi hedefimiz bu mikroorganizmaları kültür ortamına alarak çoğaltmak. Bunun için gerekli malzemeler.
1-Pişmiş topraktan yapılmış bir küp.
2-1 adet büyük tahta kaşık
3-Kağıt havlu
4-Koli bandı veya kalın paket lastiği
5-Bütün pirinci alacak kadar büyük bir kase
6-Bir adet terazi
7-1 adet hasır örtü
8-1 adet Kürek
9-1 adet termometre
10-Kahverengi şeker (veya melas)
11-Kepekli un (un öğütüldükten sonra arta kalan kepekli un) veya mantar (Hangi mantarı öneriyorlar anlamadım Orjinalinde “mushroom growth medium waste.” diyor. Biz kepekli un ile idare edeceğiz.)
12-Plastik eldiven
Şimdi bundan sonra sıra bizim küçük canlıları beslemeye geldi.
1-Kaseyi tartın ve ağırlığını not alınız
2-Pirinci tahta kaşıkla kaseye doldurun
3-Yeniden kaseyi tartın ve pirincin net ağırlığını bulunuz
4-Pirincin ağırlığı kadar kahverengi şekeri (vya melas) katınız
5-Plastik eldiven giyerek pirinç ve şekeri iyice karıştırınız, (Hamur gibi iyice cıvık cıvık olana kadar. Resimde eldiven yok ama orjinaline sadık kaldık.)