View Single Post
Eski 25-05-2010, 09:23   #1
oxygene
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Topraksız Tarım Denemelerim

Merhaba,

Öncelikle forumda bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

Daha önce pek tarım ile ilgili tecrübe yaşamadım. Topraksız tarım ile tesadüf eseri internet ortamında tanıştım. Yaklaşık 2 aydır konu ile ciddi anlamda ilgilenmekteyim ve pekçok kitap ve yazı okudum. Sanıyorum bu bilgiler doğrultusunda epey yol aldım. Endüstri meslek lisesinde sıhhi tesisat üniversite de tasarım eğitimi aldım. Bu nedenle çalışmalarımı yaparken beceri anlamında çok fazla zorlanmadım.

Benim yapmış olduğum sistem Aeroponic sistem. Yani bitkilerim herzaman suyun içerisinde değil. Günün belli saatlerinde belli aralıklarla besin karışımımı bitkilerimin köklerine sprey şeklinde veriyorum. Kullandığım malzemelerin neredeyse tamamını internet üzerinden (yurtiçi ve yurtdışı) satın aldım.

Sistemimde şuan yatay olarak hazırlanmış bölümde 14 adet bitki (domates, salatalık, biber ve kiwano) mevcut. Dikey olarak hazırladığım bölümde ise 10 adet çilek mevcut.

Kullandığım malzemelere gelince; Su pompalamak için 0,17Hp gücünde mini hidrofor kullanıyorum oldukça sessiz ve şimdilik işimi görüyor. Hidroforumu gün içerisinde 1 saat arayla 2 dakika çalıştırıyorum. Bunu sağlamak için ise alman malı bir timer kullanıyorum. Bitkilerim Ø160 mm PVC borular üzerine delikler açarak yerleştirdiğim file saksılarda bulunuyor. File saksılarımın içerisinde Hidroton kullanıyorum. Ø160 mm olan ana borularımın içerisinde de 20 mm temiz su boruları var ve bu boruların üzerinde su püskürtmek için özel olarak hazırlanmış olan nozullardan kullanıyorum. Bu nozulların ağızları çok ince ve bunların tıkanmaması amacıyla 1 adet pislik tutucu filtre kullanıyorum. Şimdiye kadar henüz tıkanma yaşamadım. Bitkilerimi General Hydroponics tarafından geliştirilen Floranova adlı sıvı organik gübre ile büyütüyorum.

Ph ve EC ölçümleri için Ebay üzerinden satın aldığım dijital metreleri kullanıyorum. Ph düşürücü olarak ise Sitrik asit (limon tuzu) kullanıyorum.

Sistemimi ilk önce evimin balkonuna kurdum. Ancak İzmir de henüz yaz gelmemiş olmasına rağmen sıcaklık kontrolünü sağlayamadım ve sistemimdeki su sıcaklığı 30C dereceği geçti. Bu nedenle özellikle çileklerimin kökleri ciddi anlamda haşlandı. Acil olarak sistemimi sökrerek evimin bahçesine taşıdım. Bahçeye kazdığım çukur içerisine boruları yerleştirdim ve kısmi olarak toprağa gömdüm. Şuan için su sıcaklığı 22 - 24C derece arasında. Çileklerimin bir kısmı kendine gelir gibi oldu ancak hala kendini toparlayamayanlar var.

Sistemdeki bitkilerim;
Domatesler, tohumdan yetiştirdiğim değişik türlere ait. Şuan iki tanesinde tomurcukarlar var.
Salatalık, 1 adet. Ülkemizde pek fazla üretilmeyen daha çok Avrupa ülkelerinde üretimi yapılan bir tür. Salatalıkların boyları genellikle 30 cm civarında oluyor. Bunu da tohumdan yetiştirdim. Ancak tohumunu alırken farketmedim F1 tohummuş. Şuan üzerinde salatalıklar belirmeye başladı.
Biber, 3 adet var. Bunları da tohumdan yetiştirdim. Tam kendilerine geldikleri sırada minik çekirge gibi zıplayan yeşil bir böcek tarafından hırpalandılar.
Kiwano, 1 adet. Forumdan Sn. Adem beyden temin ettim. Deneme amaçlı sisteme aldım ve şuan iyi bir gelişim gösteriyor.

Ph genellikle 6 - 6,5 arasında. EC ise 2,00 - 2,10 civarında duruyor. Zararlı böcekler için ilaç kullanmak istemediğimden dolayı sarı yapışkan bantlar kullanıyorum. Uçan böcekleri gayet başarılı bir şekilde yapıştırarak yakalıyor.

Bitkilerim şuan olarak gayet iyi bir gelişim gösteriyorlar. Salatalık ve kiwano yaprakların sarı benekler var. Nedenini bir türlü çözemedim.

Sistemimin fotoğraflarını akşama doğru yüklerim.

oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön