Elimde iki tane yeşil yapraklı acer palmatum var. Bunları üzerlerindeki köklendirme çalışmaları ile parçalara ayırıp bonsai adayı üretmek amaçlı yetiştiriyorum. Bugün gövdeye dal aşılama işlemi yaparak, ileride bonsai olarak yetiştirlecek ana gövdede dal dizilimini düzenlemeye başladım. Aşı konusu pek bildiğim , hakim olduğum bir konu değil ama internetten araştırmalar yaparak ve acer üstadı bonsaisever'in başını uzun süre şişirerek edindiğim bilgilerle uygulamayı tamamladım. Burada paylaşarak hem bilgilendirmiş hem de yanlışlarımı öğrenmiş olacağımı umuyorum.
DSCN0767.jpg
Bu fotoda, üstteki air layering işleminin, bu uygulama ile bir alakası yok öncelikle onu belirteyim. Dremel kullanarak gövdede deleceğim yeri gösteriyorum. Yabancı kaynaklarda motorlu araçlardan daha çok tırbüşon benzeri el aletleri kullanıyorlar. Motorlu aletlerde ağacı yakma riski olduğundan el aletleri daha zahmetli de olsa daha iyi olur diye tahmin ediyorum.
Delme işlemini dalın çıkacağı noktadan başlatıyorum. Gireceği yerden başlatılırsa tam istenen noktadan çıkması daha zor olabilir.
Dalın geçeceği delik, çıkışa doğru yükselen bir eğim gösterirse, aşılanan yeni dalın gelişimi daha kolay oluyormuş, çünkü yapraklar yukarıya doğru gelişim gösteriyorlar.
DSCN0769.JPG
Gövde içinden geçecek daldaki yapraklar ve yaprak sapları kesiliyor yalnız en uçtaki açmaya başlayan sürgün, henüz delikten geçebilecek büyüklükteyken bu işlem yapıldığında, ucunda sürgün olan dalda kuruma riski azaltılmış oluyor.
DSCN0772.jpg
Deliği açarken devamlı durup su püskürttüm ki yanma olmasın ve kambiyum kaynaşması daha hızlı olsun. Delik açılınca dal fotoğraftaki gibi içinden geçiriliyor.
DSCN0770.jpg
Aşılanan dal deliğe tam oturmuyorsa, küçük bir parça tahta ile dalın sabitlenmesinin faydalı olacağı belirtiliyor. Aynı zamanda dal üzerindeki gözün gövdeye uzaklığının ayarlanması da yapılmış oluyor.
DSCN0774.jpg
İnternetteki kaynaklarda bu aşamada yara kapatıcı macun sürülmesinin faydalı olduğu yazıyor. Şekillerde görülen ise hep gri renkli japon macunları. Bonsaisever bizim kolayca bulduğumuz o kırmızı yapışkan aşı macunun sürgünü yakabileceği konusunda uyardığı için herhangi bir şey sürmedim. Belki yara biraz kapanmaya başlayıp dal biraz kalınlaşırsa bal mumu kullanabilirim diye düşünüyorum.
Bu yöntemin güzel yanı dal girişini ağacınızın arka yüzünde saklayabiliyor sunuz ve gövde üzerinde istediğiniz hemen hemen her yere dal aşılamak mümkün.
Sevgilerle