View Single Post
Eski 05-01-2007, 21:40   #2
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
1-Yarım traktör tavuk gübresi römorkun büyüklüğüne göre yaklaşık 1-3 metreküp alan kaplar. Muhetemelen cıvık olacaktır bununun için 2 m genişlik 40-60 cm derinlik ve 2,5-3 m uzunlukta tenha fakat kolay ulaşılabilir bir yerde bir çukur açın (Katı halde ise gübre çukur açmadan yığın halde döküp üstünü toprakla kapatabilirsiniz).

2-Çukura taze tavuk gübresini dökmeden evvel römorkta iken mümkünse gübrenin üzerine 5-10 kg sönmüş kireç* serpin hatta eğer yapabilirseniz bir balya veya bir çuval da saman* serpebilirsiniz.

3-Gübreyi çukura doldurun ve üzerine bir miktar daha kireç ve 5-10 kürek bahçe toprağı* serpin eğer toprağı ve kireci karıştırabilirseniz en ideali odur.

4-Gübrenin üzerine 5-10 cm kalınlığında toprak serpin, doldurun ve mümkünse iyice bastırın. Gübreniz soğuk fermantasyona başlayacak ve 2-3 ay içerisinde kullanıma hazır hale gelecektir. Yine de gübreniz çok kuvvetli olacağından bitkilerinize çok seyrek olarak vermelisiniz.



*Kireç vermenin nedeni: Gübredeki çürükçül bakteriler çürüme esansında ortamı asidik hale getiriler ve ve bu bir süre sonra bu çürükçül bakterilerin çalışamaması anlamına geleceğinden çürüme bir süre sonra durur, ortamda kireç bulunursa asidik oluşm gecikir ve daha iyi yanmış ya da çürümüş gübre elde edersiniz.

*Saman katmanın nedeni: Tavuk gübresi idrar da içerdiğinden oldukça yüksek oranda azot içerir bu azotu daha iyi kullanmak ve çürümüş humus elde etmek için saman en ideal organik çürüyücüdür.

*Toprak karıştırmanın nedeni: Topraktaki çürükçül bakterileri tavuk gübresine aşılamak.

Hastalıklar konusunu çok dert etmeyin. Zira toprak çok şeyin ilacıdır. Yine de ortamdaki oluşan ısı, asitlik ve ortama kattığımız kireç yeterince hastalıklar için koruyucu olacaktır. Kaldı ki eğer hastalık namına bir şey varsa yaksanız ancak kurtulursunuz. Yine de endişeniz olmasın kireç ve ilede oluşacak asidik ortam hstalıkalrın varlığını engeleyecektir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön