View Single Post
Eski 03-01-2007, 18:37   #9
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
AYDIN'ın turistik Didim ilçesinin Akbük beldesinden, Kıyıkışlacık (İasos) köyüne giderken her taraf çam ağaçları ile kaplıdır.

Anlatacağımız vahim olayın meydana geldiği yer ise, Akbük'ten 700 metre kadar ilerde Kazıklı köyünün sahile doğru inen kesimi... Dünyada ender bulunan bir manzara ile karşılaşılır. Daha el değmemiş koylara yabancı turistler bayılırlar.

Ne yazık ki, burada 'taş ocağı' ruhsatı ile doğa tahrip edilmektedir.
Daha açık ifadesiyle 'orman katli' yapılmaktadır.
Enerji Bakanlığı'nın Maden Dairesi'ne başvurulduğunda yeraltında her türlü arama için ruhsat alınabiliyor. Çünkü yeni yasa buna olanak veriyor.
İster taşocağı aç, ister 'altın madeni' ara...
(Çanakkale'nin Çan ilçesindeki altın arayıcılarına da dikkat çekelim.)
Taksim veya Kızılay meydanları için dahi ruhsat alabilmek olanaklı bu durumda.
Dozeri sok, ağaçları kes, köstebek gibi yeraltına in!

Enerji Bakanlığı'ndan sonra bu gibi durumların iki sorumlusu daha var;
Çevre-Orman ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları...

GÜYA TURİZM BÖLGESİ

Akbük-Kazıklı, Kültür-Turizm Bakanı Atilla Koç'un ilan ettiği turizm bölgesi içinde kalıyor. Çam ağaçları ile kaplı bir koy.
Hükümet eliyle 'yağma' böyle oluyor.
Aydın milletvekili olan Atilla Koç'un, kendi seçim bölgesinin komşusu Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Didim'in sınırlarında kalıyor Kazıklı...
Kazıklı, zeytinle geçiniyor.

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, vahim durumu öğrendiğinde yöreye gitmiş, gördükleri karşısında yüreği burkulmuş; dehşet içinde kalmış.
"180 derece bir deniz manzarası, çam kokularından başınız dönüyor ama az ilerde çamlar kesilmiş, yollar açılmış... Yani dozer ve kepçeler ormana girmiş. Ve çıkarılan taşlar, 30 km. ilerdeki Didim'de yeni yapılmakta olan yat limanına taşınıyor. Arada dinamit patlıyor. Bu sesle yeraltı sularının damarları değişiyor, doğal yaşam ölüyor. Her yönüyle tam bir ihanet yani. Kocaman bir şantiye de ormanı süslüyor!.." diyor.

ACARİSTAN'I BIRAK KAZIKLI'YA BAK

Bir tarafta Acaristan, bir tarafta henüz Kazıklı.
Kazıklı'da olanlar, Acaristan'la kamufle mi edilmek isteniyor?
Taşocağı ruhsatı ile ormanın tahrip edilmesinin altından bakalım neler çıkacak?
(Kazıklı'da ayrıca, Milas'ta tapu oyunlarıyla ne gibi yerlerin satıldığı bir başka gerçek... On milyonlarca dolar kimlerin cebine giriyor? Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'in geçen yaz Bodrum'a geldiğinde bu bölgeyi de gezdiği öne sürülüyor.)

Milletvekili Çerçioğlu, anlatmaya devam ediyor:
"Olay yerine gittim, fotoğraflar çektim, size de gönderiyorum, bakın.
Ben maden ocaklarına karşı değilim ama bir orman yok ediliyor taş uğruna... Bu durumda orman yakılmasına ne gerek var; yağma için insan eli yetiyor.
Kıyılarımız, doğamız böyle gidiyor. Sonra burada villalar kondurulmaya başlanırsa hiç şaşmamak gerekiyor. Ben bunu bir basın toplantısı ile duyurmak istedim, ancak sesimi duyuramadım."


Didim'deki yat limanına taş

DİDİM Belediye Başkanı Mümin Kamacı'ya sorduk durumu...
"Doğuş Holding, Didim'de Parlamenterler Sitesi'nin yanında 850 yatlık mükemmel bir yat limanı yapıyor. Tabii bunun için 2 milyon ton taşın getirilmesi gerekiyor. Biz de ormanlık alandan taş çıkartılmasına karşıyız. Didim yöresinde fundalık ve makilik bir sürü alan var. Çamları kesip doğal güzellikleri tahrip etmek cinayettir. Ama bizim hiçbir yetkimiz yok, her şey bakanlıklarda oluyor."
- Ormanda taşocağı ruhsatı alan Doğtaş Maden İnşaat, Turizm, San. Tic. Ltd. Şti. adlı bir firma imiş... Milletvekilinin araştırmasında bu isme rastlamış.
- Belki olabilir ama biz Semkay Beton diye bir firma biliyoruz biz. Belki sayın milletvekilinin tespit ettiğidir.

Koç ve Pepe'ye "Taşocağına iptal" dilekçesi

AKBUK Belediye Başkanı DYP'li İbrahim Şam, belgelerinin Ege denizine 14. km kıyısı bulunduğunu belirterek, "Beldelerinin, doğal güzellikleri, yeşil alanların fazlalığı, denizin berraklığı ve havasının temizliği ile geleceğin en önemli merkezlerinden biri olacağını belirterek şöyle diyor:
"Turizm bölgesi ilan edilen sınırlarımızın içinde taşocağı açılması ve ruhsatlandırılması çalışmalarını üzüntü ile karşılıyoruz. Bu endişe verici ve tehlikeli bir durumdur. Bu ruhsatın iptal edilmesini istiyoruz."

Aydın Valiliği ile bakanlar Atilla Koç ve Osman Pepe'ye gönderilen dilekçelerin altında beldenin 3'ü AKP'li olmak üzere 9 belediye meclis üyesinin de imzası bulunuyor.

Yalçın Bayer / Hürriyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön