View Single Post
Eski 12-05-2010, 23:32   #1
doguladini
Yeni Üye
 
doguladini's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-10-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 9
Bahçemin toprağını nasıl ehilleştirebilirim?

Herkese merhaba!
Bu sitede emeği geçen herkese teşekkür ederek kendi bahçeme özel bir soru sormak istiyorum. Bahçemin toprak tipini tam olarak bilmediğim için böyle bir konu açmam gerekti.

Bahçem Marmara kuzey kıyısında. Marmarada 3 iklim görülüyor ancak benim bulunduğum yer Karadeniz iklimi sanırım ama rüzgarlı ve yazın da pek yağmur aldığını söyliyemem. Bitki yetiştirme konusunda pek bilgim yok , haliyle topraktanda pek birşey anlamıyorum.

Bahçemin toprağının en belirgin özelliği biraz yağmur yağınca toprak çok yapışkan bir hal alıyor, biraz suyla temas ettirdikten sonra alıp macun diye kullanabilirsiniz ve çok sertleşiyor. Anladığım kadarıyla drenajı az bir toprak.

Yalnız şunu da belirtiyim etrafta çok farklı toprak tipleri var , benim toprağı yarım metreden fazla kazmak için vinç gerekli çünkü çok sertleşiyor, kazdıkça sarımtırak bir renk alıyor. Bu toprağın bana bir tanımını yapabilir misiniz?

Toprak hakkında fikir verebilmek açısından, bahçemde diktiğim şeylerden verim aldığım söylenemez, üzüm incir, ve bol sulamayla domates yetişiyor. Onun dışında nane çok kolay oluyor ama maydanoz yetiştirmek çok zor, çiftlik gübresinden başka bir gübre veya herhangi bir şey kullanmadım. Zaten rüzgarda olumsuz ekiliyor.

Kendi çapımda bir ehilleştirme yapmak istesem bana ne önerirsiniz? Bu toprak için en iyi gübre ne olabilir? Önerilerinizi bekliyorum... Ayrıca ehilleştirmeye fazla ihtiyaç duymadan bu toprağı ve iklimi seven yetiştirebileceğim sebze veya meyva var mı?

doguladini Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön