View Single Post
Eski 02-01-2007, 00:49   #19
ormanbotanigi
Ağaç Dostu
 
ormanbotanigi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-08-2005
Şehir: Rize-Çayeli
Mesajlar: 433
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Bu bitki için en yaygın kullanılan ve kabul gören ad gilaburu. Burada onu kullanmak en doğrusu muhakkak. Ama şu doğrudur bu yanlıştır yaklaşımlarını pek doğru bulmuyorum. Bu tür tam anlamı ile kültüre alınmadığı için diğer meyve türlerindeki isim kesinliği bu tür için yok. Çok fazla sinonimi ya da daha doğrusu birbirine yakın seslerde, birbirine benzeyen isimlere sahip ilginç bir bitki. Bu karışıklıkların önüne geçmek için de zaten biz latince adlarını esas olarak kabul ediyoruz. Akademik çalışmalarda da bu farklılık göze çarpıyor. Hatta bazı çalışmalarda farklılığın kaynağı da açıklanıyor (Aşağıda).

Süs Bitkisi Olarak Gilaburu

''Aksoy, gıda ve şifa amaçlı olarak dünyanın çeşitli yerlerinde tercih edilen gilaburunun, çiçek ve meyvelerininin güzel görüntülü olması nedeniyle süs bitkisi olarak da değerlendirildiğini bildirdi. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında bu bitkiye çiceklenme dönemindeki güzelliğinden etkilenip "Gül Ebru" ismi verildiğini ve bu ismin dilden dile değişime uğrayarak Türkiye´nin farklı yerlerinde değişik isimlerle anıldığını anlattı.

Aksoy, gilaburunun, Kayseri´de, "gileburu, gilebolu, gilaboru, gilabı, giraoğlu", Konya´da "giligili, gilaburu ya da giraboğulu", Sivas ve Yozgat´ta "gilaburu, girabolu, geleboru", Tunceli´de "dağdağan, dağdığan, geleboru, gilabada, gildar" adıyla anıldığını sözlerine ekledi.''


Kaynak: http://www.cu.edu.tr/Content/Asp/Tur...ru.asp?id=4672
Sevgili arkadaşım mademki burada insanları bilgilendirme uğraşı içindeyiz bu konuda da hassas olmamız gerekir. Elbette en başta latince ismi önemlidir. Daha sonra türkçe ismi son olarakda yöresel ismi. İsminde yanlışlık var derken bilimsel isminin bu olmadığı anlatmak istemiştim. Bir türün kültüre alınıp alınmaması ismin kesinliğini belirtmez. Elbetteki Tuncelin'de farklı Kayseri'de farklı olacak. Halk arasında bitkilere verilen isimlerinde bilimsel açıdan hiç bir önemi yoktur. Örneğin karadenizde kayın ağacına gürgen derler.

Bilimsel literatürde gilaburu olarak geçer, yukarıda sıraladıklarınızın hemen hepsi yöresel isimleridir.

ormanbotanigi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön