View Single Post
Eski 10-05-2010, 22:46   #19
Kedi Tırnağı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-05-2010
Şehir: İstanbul-Çekmeköy
Mesajlar: 427
Ben siteye yeni üye oldum. 1 haftadır takip ediyorum ve çok faydalı bilgiler ediniyorum. Ekolojik konulara çok meraklı bir Coğrafya öğretmeniyim( aslında atama bekleyen bir öğretmen). Geri dönüşüm bizde hala yeterince önemsenmeyen bir konu. Dünya nüfusunun büyük bölümü şehirlerde yaşıyor ve şehirler çok daha fazla atık üretiyor. Çok basit bir çöp ayrıştırma işine bile üşenen bir halkımız va. Alışkanlık edinilmemesi de bunda etkili diye düşünüyorum.

2 yıldır Çekmeköy' de yaşıyorum ve buradaki belediyenin şöyle bir geri dönüşüm yöntemi var. Semtin bazı yerlerinde büyük metal sepetler var. Kağıt, cam, plastik, metal atıklar karışık olarak bu sepetlere atılabiliyor.

Örneğin benim mahallemdeki sepet bir market ve mobilya-züccaciye mağazasının arasındaki zemine konulmuş. Sadece bu market ve mağazanın ambalaj vs. atıkları bile epey dolduruyor. Ben kağıt,plastik, cam, metal, sentetik tüm atıklarımı evde ayrıştırıyorum ve karışık şekilde alışveriş poşetlerine doldurup( poşete de 2. bir işlev verilmiş oluyor) bu sepete atıyorum. Sanırım belediyenin merkezinde bu atıklar ayrılıyor.

Zaten çöplerini ayrıştırmaya üşenen bir halk bir de bunları cinsine göre ayırmaya hayli hayli üşeneceğinden bu karışık toplama işinin cazip olduğunu düşünüyorum. Karışık atıkların merkezde ayrılması da ek bir iş ama meseleye şuradan da bakmak lazım; Bu işi yapacak eleman alarak bu merkez yeni bir istihdam alanı yaratıyor.

Bu sene kızartma vs. den çıkan bitkisel atık yağları da biriktirmeye başladım. Web sitesinden gördüğüm kadarıyla Çekmeköy Belediyesi bunları da toplamaya başlamış. Atık yağların da ciddi bir kirlilik yarattığını ve yakıt olarak kullanılıp ekolojiye ve ekonomiye geri dönüşünün ne kadar mühim olacağını düşünürsek bu iş de acilen yaygınlaştırılmalı.

Organik atıklarımı da ayırmak istiyorum. özellikle bitki delisi birisi olduğum için bol miktarda komposta ihtiyacım var. Fakat hem küçük bir balkonda bu işi yapmak zor hem de kompostu yapacağım sebze-meyve artıkları, tarım ilacı vs ile bol miktarda kirlendiği için saksı topraklarımın Organik özelliğini bozmak istememe korkum var( bilmem yanılıyor muyum? )

Belediyelerin organik atıkları toplamasının istenirse çok zor olduğunu düşünmüyorum. İnsnalar bu konuda farkındalık kazandıkça ve önemini anladıkça yavaş yavaş adım atılacaktır. İş ki bizim gibi insanlar bu konuda, ilgili kurumlara baskı yapmaya devam etsinler.

Benim size sorum; Bukaşi ve EM diye bahsettiğiniz şeylerin ne olduğunu anlatabilir misiniz? Yeni girdiğim için yazıldığı halde görmemiş olabilirim tabi. Affola

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön