View Single Post
Eski 31-12-2006, 12:35   #14
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arodopman Mesajı Göster
Sayın Adabayrakoğlu’ nun satın aldığını söylediği Saçı Kıbrıs (Demir II Sülfat Heptahydrate (FeSO4 7 H2O) kimyasal ismiyle bilinen bir ürün olması gerekiyor.

Ancak bu kristalize toz mavi değil yeşilimsi sarı renkte. Bitkilerde sayın Mine Pakkaner’ in yazdığı şekilde kullanıldığını biliyorum.

Yalnız benim dikkatimi çeken; Göztaşı olarak bilinen Bakır Sülfat’ ın mavi kristaller halinde olduğu. Bakır Sülfat’ ın sudaki çözeltilerinin de bitki(özellikle de yaprak) hastalıklarında kullanıldığını düşünerek bu iki maddenin bir biriyle karıştırılıp karıştırılmadığı noktası.

Daha ayrıntılı bilgileri sanırım bir kimyacı arkadaşımız yazabilir.
İki değerlikli demir özeliklede ince kraistal hali yafif açık renk soluk bir yeşildir. saf hali ile açıkta havada kaldı mı demir 3 değerliğe geçip kristal kenarlarından yer yer paslanmaya başlar sararıp kahverengileşir...

EDTA ile bir chelat komplex halinde değilse bu asla saf FeSO4 7 H2O olamaz. ancak bir dizi mavileşmesini sağlıyan komplex oluşumlar varsa da bakır veya nikel tuz içerebilir.

bakır sulfat ınsusuz hali un gibi ise de bir mavilik sergiler ve hafif hygroskopik ve çevreden amonyak kapma özeliğinden mavileşir.

özeliklede su ile oluşan hydrat formu veya amonyaklı su katılması ile oluşan koyu lacivert komplexinin renginden anlaşılabilir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön