View Single Post
Eski 09-05-2010, 14:07   #25
gumbegum
Yeni Üye
 
gumbegum's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-05-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Merhabalar,

Bazı enerji çeşitleri sadece fiziki çevreye zarar vermiyor maalesef. Enerji kullanımı dediğimiz zaman bir de işin sosyal çevre yönü oluyor. Barajlar yanlış yerlere konumlandırıldıkları zaman sadece fiziksel çevreye değil, sosyal çevreyi de baltalıyorlar maalesef. Bu tabi sadece barajlarda geçerli olan bir şey değil, bir vesileyle çevre düzenlemesi değiştirilen her yer için geçerli.

Sanırım buna da en büyük örneği, neredeyse 600km. lik doğal sahil şeridini mahveden Karadeniz Sahil Yolu. Sadece doğaya değil, ciddi şekilde orada ki kültürel yaşama da zarar verdi. En acı olanıysa, insanların bu sahil yolunu desteklemiş olması. Onlarda kendilerine göre haklılar, çünkü yanlış planlamayı halkın çok ihtiyacı olan bir şey üzerinden yaptılar tam 20 yıl boyunca. Tabi, tamamlanmış bir süreçte değil bu, hala bu katliam devam ediyor, hala kimse ne olduğunun pek farkında değil. Sahil yolu tarafından katledilen şehir sakinleri hariç.

Ben, İstanbul üniversitesi'nde sosyal değişme bölümünde yüksek lisans öğrencisiyim, ismim Begüm. HES'lerin kültürel çevre üzerindeki etkilerini inceleyen bir yüksek lisans tezi hazırlıyorum. Bana, konu hakkında önerebileceğiniz kaynaklar olabilir mi? Ayrıca saha çalışması için yine önerebileceğiniz yerler var mı?


Düzenleyen gumbegum : 09-05-2010 saat 14:10 Neden: İmla:)
gumbegum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön