View Single Post
Eski 08-05-2010, 13:30   #10
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Küçük yerlerde bu iş daha zor bence.

Çöp toplama işini ihaleyle özel kişilere yaptırıyorlar, onların da bu tür uğraşlara gireceklerini sanmıyorum.

Ben, İstanbulda plastik, kağıt gibi atıkları ayırıyorum, çöp kamyonları gelmeden önce branşlarına göre çöpleri ayrıştıran roman vatandaşlara kolaylık osun diye. Plastik, kağıt, metal, giysi toplayanlar ayrı ayrı kişiler.

Yazlıkta ise ayırdıklarımı da toparlayıp, aynı yere götürüyorlar.

Şişli belediyesinin bir uygulaması var.

Çöp toplayan firmanın almadığı moloz, yatak, kanepe gibi atıklarımız olduğunda belediyeye telefonla bildiriyoruz, belediye kendine ait bir kamyon gönderip bunları aldırıyor.

Yazlıkta neredeyse her köşede "Buraya çek-yat atmak yasaktır" levhalarını gördüğümde, Belediye reisine Şişlideki uygulamayı anlatmıştım.

Aldığım cevap; "Bizim imkanlarımız onunla bir değil" oldu.
Sn Ferda
Moloz, yatak, kanepe gibi atıklar standart dışı atıklara giriyor. İdeal olanı, bunların, belediyeye telefon edilerek, küçük bir ücret karşılığı evlerden alınmasıdır!

Genel bazı düşünceler:

Çöplerimizi kaynakta ayrıştırma kültürünü toplumumuza kazandırmak zorundayız. Bunu er geç yapmak zorundayız. Aralarına katılmak için uğraş verdiğimiz tüm gelişmiş ülkeler bunu böyle yapıyor.

Bir ülkenin gelişme düzeyini anlamak istiyorsanız, çöplerini ne yaptığına bakın!

Benim görüşüm, küçük yerleşim yerlerinden başlayarak halk bu konuda eğitilmelidir. Bukaşi kullanmaları şart değil. Ama mutfakta yemek yapan kişinin mutfak çöplerini bir plastik kovaya koyması bu kadar zor olamamalı. Bence diğer normal çöp toplama işi devam etmeli. (Geriye kalan plastik malzemelerdir, kağıttır, camdır!).

Her şeyi kademe kademe yapmak zorundayız. İnsanlara bir anda tüm çöpleriniz ayrıştırın dersek, insanlara zor gelebilir. O yüzden, bence bu iş önce organik atıklardan başlamalı (daha sonra plastik, kağıt ve camlar da ayrı toplanabilir ama hepsini bir anda yaparsak herkese zor gelir!) ve gönüllülük esasına dayalı olmalı ve katılmak isteyenlere Belediye bir haftalık organik atıklarını koyabilecekleri bir plastik kova vermelidir.

Böyle bir plastik kovanın fiyatı 10-15 TL'yi geçmez. Bin kişi katılsa, en fazla 15000 TL eder.

Benim bukaşi kullanırlarsa iyi olur dememin amacı, yazın hava sıcak ve organik atıklarda kokuşma çabuk başlayacaktır. Bunu önlemek için her birkaç organik çöp atışta bir avuç bukaşi serpmeleri yeterlidir. Karıştırmalarına gerek yok.

Çöplerin en üstünden bir plastik torba ile bastırarak havasının alınması çok daha iyi olacaktır.
Çöpler kokmayacak. Çöpleri bastırmak için kullanacakları plastik torbayı çöplerin en üstünde bıraktıklarında çöpler hava da almayacak, kokmayacaktır! Eğer plastik kova yerine torba veya poşet kullanırlarsa, toplamada sorun olur.

Bir de torba ve poşetler fazla sağlam olmadığı için içlerinde organik çöplerin bir hafta bekletilmesi biraz zor. Kolayca yırtılabilir, parçalanabilir. Defalarca sürekli kulanımları çok zor, hemen hemen imkansız. Bir kaç kişinin sürekli bu torbaları tek tek ayrıştırması ve geri dönüştürmesi gerekir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön