View Single Post
Eski 07-05-2010, 20:15   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Belediyelerin Vahşi Çöp Depolamalarına Çözüm Projesi

emturkey ile birlikte Belediyeler için örnek olmasını isteğimiz bir çalışma yapmayı düşündük... Ergene Nehrini Temizleme Projesi çok büyük geldiği için, daha sonraya erteledik

Belediyelerin Vahşi Çöp Depolamalarına Çözüm üretme

Nispeten küçük nüfuslu bir Belediye ile işe başlamak ve bir model yaratmak istiyoruz. Daha sonra bu modeli diğer isteyen Belediyelere de uygulayabiliriz.

EM'yi bu dönem için Belediyeye ücretsiz temin edebiliriz. Gerekli ekipman ve işçiliği de ilgili Belediye temin edebilir...

Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?


Dogasever'in yazdıklarını kopyaladım:

Atıkların Doğada Vahşi Olarak Depolandıklarında Parçalanması:
Doğada organik maddeler kendi haline bırakıldığında aerobik mikroorganizmalarca uzun bir süre içinde parçalanmaktadır. Ancak bu parçalanma olayı oksidasyon yoluyla pütrifikasyon (kokuşma ile) olmaktadır ve bu süreçte hidrojen sülfit, amonyak, merkaptanlar gibi çevreyi son derece rahatsız eden gaz bileşikleri açığa çıkmakta ve çevreyi son derece rahatsız etmektedir. Ayrıca, bu tür vahşi çöp depolama yerleri hem sinek yuvasıdır hem de çöp süzüntü suları, yeraltı ve yerüstü sularını kirleterek insan sağlığını tehdit etmektedir. Yangın ve patlama tehlikesi de ayrı bir tehdittir.

EM ile Parçalanma:
Organik maddelerin kokuşarak parçalanmaları şart değildir. Bir diğer yol da fermantasyondur. EM, organik maddelerin fermantasyon yoluyla parçalanmasını teşvik eder. Bunun neticesinde:
• Organik maddeler daha kısa sürede kompostlaşır (mineralleşir) kullanılacak hale gelir (EM kullanılan gübre hemen tarlaya atılabilir ama en iyisi olgunlaşma için 2-3 hafta beklemektir)
• Koku yapan gazlar yerine, antioksidan maddeler, mineraller, vitaminler, biyolojik aktif maddeler içerir ki bu maddeler bitkiler için son derece yararlıdır.
• Sinek oluşumunu en aza indirir.
• EM mikroorganizmaları doğadaki kimyasal maddeleri (pestisit kalıntıları ve diğer zararlı kimyasal maddeler) parçalar, zararsız hale getirir.
• Çöplüklerin kokudan ve sinekten arınmasını ve organik çöplerin kısa sürede kompostlaşmasını sağlar. Çöp süzüntü sularını çevreye zararsız hale getirir.

Uygulama:
Uygulanması gayet kolaydır. Organik çöpler su sızdırmayacak bir zemin (beton olabilir) üzerinde toplanır ve üzerlerine 1/10 ila 1/20 oranında suyla seyreltilmiş EMA spreylenir. (Eğer atıklar çok nemliyse, Bukaşi ilave edilir (Bukaşi EM ile fermante olmuş kepektir! Bukaşi’nin nasıl yapılacağını Belediye’ye öğreteceğiz.) Kompostlaşma için uygun nem oranı sağlandıktan sonra üzeri örtülerek ya da talaş veya buğday kepeği gibi çok ucuz bir organik madde ile kapatılarak fermantasyona bırakılır. Üzerine yağmur yağmaması için sundurma tipi bir kapatma yararlı olacaktır. Yaklaşık 3 hafta sonra yığın bir defa alt üst edilir. Tekrar kapatılır. Yaklaşık olarak toplam 6-8 haftada kompost paketlenebilir hale gelecektir.


Elde edilecek organik kompostun bitkiler üzerinde aşağıdaki olumlu etkileri mevcuttur:

-Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder.

-Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşeratı) bastırır.

-Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir.

-Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder

-Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır.

-Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır.

Elde edilecek kompost çok ucuz bir fiyata yöredeki çiftçilere verilerek, tüm masraflar rahatlıkla karşılanabilir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön