View Single Post
Eski 07-05-2010, 14:53   #21
ayhan74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: Kdz.Ereğli
Mesajlar: 178
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hakan Öncü Mesajı Göster
Merhaba,

Evdeki domates sistemim çalışıyor.
İlk defa 2 gün önce komple suyunu değiştirdim. 25 Lt suyu boşalttım yeniden 25 lt su ve 250 cc A + B şişesinden besin eriyiği ekledim.
Gelişmeleri gayet iyi çiçeklendiler yakında ilk domatesciklerde görünür sanırım.

Bir sorum olucak iş yerindeki salatalığım ile ilgili. 5 Lt su içerisinde 50 cc A ve B besin eriyiklerinden kattım. Nedense evde yakalıdığım EC ve PH değerlerini aynı oranları korumama rağmen işyerinde yakalayamıyorum. Yenilediğim istemde EC 2.10 Ph yaklaşık 5.5. Salatalarımın ilk başlarda yem yeşil olan yaprakları sarardı ve eski canlılığını kaybetti. Şu anda boyu 50 cm. civarında. üzerinde 10 kadar salata vardı ama yapraklarla beraber salatalarda sarardı ve bende yaklaşı 2 cm olan salataların 4-5 tanesini pörsüdükleri için kestim. Ec ve Ph seviyelerini düzenli olarak kontrol ettim ve ortalama değerlerde devam ediyordu. Hava motoru haftada 5 gün çalışıyor. C.tesi ve Pazar kapanıyor. Sebeb bu olabilirmi. Birşey daha sistemim çatı katında olan odamın 50 cm X 140 cm uzunluğundaki çatı penceresinin önünde duruyor üzerindeki cam kapak kenelde hep açık. Hafif rüzgarlı ama genelde sıcak sayılacak bir ortamda. Salatalık için güneşli ve hafif rüzgarlı bir ortam nasıldır. Salatalarım çiçekler çok büyüyemeden soldular. Tozlaşma ile ilgili sorun yaşıyor olabilirmiyim.

Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

İyi günler.
Sayın Hakan öncü,
Tarifinizden anladığım kadarıyla aynı sorunu bende yaşamıştım. Sayın Kudret TEZEL'in tavsiyeleri ile salatalıklarımı kurtardım. Aynı tavsiyeyi size de aktarayım. Bitklilerin besin değerlerini en iyi alabildikleri ph seviyesi 6.0 ile 6.7 arası. Bu sebeple kesinlikle ph'ı bu seviyeler arasında tutmaya çalış. Zaten her gün yaptığın ölçümlerde Ph'ın yükseldiğini EC'nin düştüğünü görüyorsundur. Bu bitkinin sağlıklı bir şekilde besin aldığını gösterir. Ne zaman EC aynı seviyelerde 2 gün üst üste kalmaya başlarsa su değişimini o zaman yapmalısın.
Diğer taraftan da hava olayında da bence biraz dengesizlik var. Hafta içi her gün çalıştırdığın hava motorunu hafta sonu(2 gün) çalışmadığını söylüyorsun. Bence bitkinin bocalaması için yeterli bir sebep. O iki gün boyunca oksijen alamayan bitki P.tesi'den itibaren kendini toplamaya başlıyor fakat tam toparladı derken bir sonraki hafta sonu geliyor.
Diğer bir konu da şu ki; bitkinin ilk verdiği çiçekleri koparmalısın. Yani bitki sağlıklı bir şekilde büyüme fırsatı bulamadan ve elverişli boya gelmeden meyve yapmaya başlarsa kendinin de meyveyi de büyütemez. Bence alttaki meyveleri fazla olgunlaşmadan bitkinin de enerjisini fazla harcamadan koparmalısın.
Umarım kısıtlı bilgilerim doğrudur ve size yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsin. Saygılarımla

ayhan74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön