View Single Post
Eski 07-05-2010, 09:34   #6
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Dal öğütücü makinaların önemi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meymun Mesajı Göster
Belki 50 yıldan fazladır dünyada uygulanan bir işlem. Bizde var mı bilmiyorum. Almanya'da kasaba çevresi ormanlarda yürüme yolları dahi parçalanmış ağaç dalları ile örtülüyor.

Şu anda bizde küçük boyutlu dal parçalama makineleri var. Tanınmış markanın makinesinin sistemi çim biçme makinesi benzeri ancak kullanımı zor ve verimsiz bir makine. 550 TL.
Ancal Çin malı 300 TL dolaylarında satılan bıçakları 100 mm çapında silindir üzerine rende gibi yerleştirilmiş model süper. 40 mm çapa kadar dalları parçalayabiliyor.

İşlemin önemli özelliği toprağın su tutma yeteğini de arttırması. Bu sene yağışlar boldu ancak kuraklık zamanımızın ve çok yakın geleceğin sorunu. Zeytinlikler, meyve bahçeleri ve her yerde budanan ağaçları yakmak yerine, bu amaçla kullanmaya acilen başlamak gerek.
Arkadaşım meymun, başlıktaki mesajının yorumu için size şükranlarımı sunarım, arkadaşlar topraklarımızın organik içeriğinin düşük olması ile topraklarımıza organik malzemenin kazandırılması kompost yapımından daha pratik yoldan vede oksidasyonla (havalı yanma) yapılan kompostun olumsuz etkilerini bizim yararımıza döndüren tek sistem öğütülmüş atıklarımızı toprağın üstüne sermektir.

Toprak litaratüründe bu sistemede Malç'lama denmektedir, bu uygulama bir yerde doğanın özüne ters düşmeden hatta diye bilirimki tam bir doğal yötemle organik atıklarımızı topraklarımıza kazandırabiliriz, bu uygalamayı doğa ormanlarda aynen bu şekilde uyguluyarak kendi atıklarını (dökülen yaprak ve dal parçalarını) toprak yapısına katmaktadır.

Burada bir noktaya vurgulama yaparak, organik atıkların oksidasyon etkilerinin yok edilmesi gerekmektedir bu süreç ormanlarda doğal bir şekilde oksidasyonun etkilerini bertaraf edilmektedir, bizim böyle bir imkanımız olmadığından oksidasyonun etkilerini açık alanlarda bertaraf ederek çörükçül bakterilerin faaliyetlerinden etkilenmemek için uygulayacağımız malç mataryelimizi laktik asit bakterileriyle aktif etmemiz gerekmektedir.

Arkadaşım meymun, size aşağıdaki linki ekliyerek burda açılan başlıkta dal ve yaprak öğütücüleri anlatılmaktadır, ilginize tekrar teşekkür ederim, sevgiyle kalın.


Dal ve yaprak öğütücüler.


Düzenleyen epsody : 06-12-2010 saat 19:35
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön