View Single Post
Eski 04-05-2010, 17:14   #62
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Sevgili okurlarım! Bugün köşemi, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bırakıyorum.
Sayın Erdoğan'ın çok beğendiğim bir yazısı geçti elime. Onu okumanızı istiyorum.

'Her Şey Yeşil Bir Medeniyet İçin:

Öncelikle insan olarak ruhumuzun çağrısına uyuyor; ağacı ve yeşili seviyoruz. Yaşadığımız dünyanın ve yaşadığız şehrin yalnız bize ait olmadığının; yeryüzünde ve bu topraklarda bizden sonra da yaşayacak olanların farkındayız. Onların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ancak bugün bizim göstereceğimiz dikkat ve sorumlulukla gerçekleşebileceğini biliyoruz.

Bizim medeniyet tarihimiz, yeşille, doğal çevre ile barışık bir medeniyettir. 545 yıl önce kendi çağının en ileri gücü olan Osmanlı'nın fethettiği İstanbul'un doğal güzelliklerinin geliştirilerek korunması ve dünyanın en güzel şehirlerinden birisi konumuna getirilmesi bunun en belirgin pratiklerinden birisidir.

Daha 50 yıl öncesine kadar çok zengin bir orman varlığı İstanbul'un diğer güzellikleriyle birlikte bize kadar ulaşabilmişse; bu olguda, devleti iyi bir şekilde yöneten Fatih'in 'Yaş kasenin başını keserim' şeklinde özetlenen kesin çevre korumacılığının büyük payı vardır.
Yine, Osmanlı Devleti'ni 46 yıl kesintisiz yöneten Kanuni'nin, arazilerin kabiliyetlerine uygun olarak kullanılmasını bir ferman ile düzenleyerek; mera ve orman gibi farklı arazilerin tarımla olan ilişkisini toplumsal bir bilinç düzeyinde uygulamaya koyan bir devlet anlayışının, çevre sağlığı bakımından önemini göz ardı edemeyiz.

Tarihsel süreç içerisinde titiz bir bilinçle korunan yeşil çevre ve bunun üzerine eklenen kültürel mirasla dünyanın gözbebeği bir şehir haline gelen İstanbulumuz'un bugün içine düştüğü içler acısı durum ortadadır. Yakılan, yıkılan, sınırsız bir hırsla talan edilmeye çalışılan ormanlarımız, ağaçlarımız...

Kamu malı olan ve sayısız faydası bulunan orman alanlarını korumak, gasbedilen, yağmalanan orman alanlarını geri alarak kamuya kazandırmak ve kesilen ağaçların yerine yeni ağaçlar dikerek, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan İstanbulumuz'u sağlıklı bir çevreye kavuşturmak elbette ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri arasındadır. Bizim bu konuda yaptığımız çalışmalar, diktiğimiz 1 milyon yetişmiş ağaç ve şehrimize kazandırdığımız yeni yeşil alanlar, çevre sağlığı adına yaptığımız her şeyin bittiği anlamına gelmemektedir. Bundan sonra da bu konuda çalışmak, yeni projeler üretip uygulamaya koymak ve yapılacak çalışmalara destek olmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.
Yeşil ve su medeniyetini kurma yolundaki çalışmalarımız şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da inşallah kesintisiz olarak devam edecektir. Çünkü İstanbullulara, şu anda İstanbul'da yaşayan ve bizden sonra da yaşayacak insanlarımıza karşı sorumlu olduğumuzu biliyoruz. Geleceğin güzel İstanbul'unda, yaşanabilir şehrinde buluşmak dileğiyle bu çabamızda yanımızda olan bütün kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

AYNI FİKİRDEYİZ.

Yukarıdaki yazı, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemine ait. O yazıyı; Başkan Erdoğan'ın gerçekten de içinden gelerek kalema aldığına eminim. Çünkü; Sarıyer Mavromoloz ormanları içine yasadışı biçimde kurulan Koç Vakıf Üniversitesi'ne karşı mücadele ettiği dönemde söylüyordu bunları Sayın Erdoğan.

Bu yazı, Erdoğan başkan iken, 1998 yılında Prof. Dr. Ertuğrul Acun'a hazırlattığı Ormanın Kara Kitabı iisimli kitabın önsüzünü oluşturuyor. O kitap, gerçekten de ülkemizdeki orman yağmasına karşı verilen mücadelenin güzel bir örneği olarak duruyor.
-----------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda'ki yazı, Güneş gazetesin'de Rıza Zelyut'un bugün'kü makalesinin bir bölümünden alıntıdır.

Başbakan, bir zamanlar istanbul belediye başkanı iken hazırlattığı -Ormanın kara kitabı- isimli kitab'ın önsözü dikkatimi çekti.

Mücadelemiz, ağacı ve yeşil'i AZİZ BİLEN bir medeniyet kurma mücadelesidir.

Ben şimdi, sayın başbakana sormak istiyorum.

Ağacı ve yeşil'i AZİZ BİLEN MEDENİYETİ, Kozak ve Kaz dağları ormanlarını yok edecek olan, altın madenlerine izin vererek'mi kuracaksınız?

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön