View Single Post
Eski 03-05-2010, 18:06   #11
biologus
Ağaçsever
 
biologus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2007
Şehir: Cleveland
Mesajlar: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
"“Dinle Neyden, duy, hikayet eyliyor,
Ayrılıklardan şikâyet eyliyor.

Bir garip düşmüşse yurdundan cüda,
Yurduna dönmek ister daima.

Aşka düştü, yandı hep tutuştu ney,
Aşka düştü, aşk yüzünden coştu mey.

Yardan ayrılmışa ney sırdaş olur,
Perdeler yırtar, visale yol bulur.”

İlk beyitler içinden seçilen yukarıdaki mısralarda görüldüğü üzere, kamışlıktan kesilerek, toprağından ayrılmış, üzerine delikler açıldığından, parçalanmış, üflenmekten kurumuş, yanmış, yakılmış “Ney” sembol olarak kullanılır. Yaratılış ile Tanrı’dan aldığı nefesi tasarruf eden İnsanın, asıl vatanı olan Yaratanın Mülküne dönme arzu ve iştiyakına “Ney” tercümandır. Neyin kendi sesi yoktur. Üfleyenin nefesi seda olur. Bu haliyle Mesnevi; Hz. Mevlana’nın iç yönünü aksettiren bir ayna, dinlenen “Ney” de Mevlana’nın ta kendisi veya aşk ile “hamdım, piştim, yandım” diyen İnsan ı Kamil’den başkası değildir."

"Mevlana" filmi üzerinde çalışırken, (bu konuda çok cahilimim) o zamana kadar sadece bir müzik aleti olarak bildiğim "Ney" in bambaşka yönlerini öğrendim. Meğer ne anlamlar yüklüymüş.

Mesnevide metafor yapmak icin cok guzel bir sekilde kullanmis Mevlana hazretleri. Son zamanlarda NEY i kutsal bir muzik aleti seklinde algilayanlarin da sayisi az degil. NEy sazina NEY sazi kadar deger vermek gerekir fazlasi yeni bri Dinin temellerini atmaktir diye dusunuyorum.

Sizin de cok guzel yazdiginiz gibi Mesnevinin ilk 18 beyitindeki NEY insani kamil i temsil ediyor. Ve DINLE NEYDEN derken Bir insani Kamil bu ve onu dinle demek istiyor mevlana hazretleri (Mesnevi uzerine yapilan arastirmalardan cikan kitaplarda belirtildigi uzere) Dolayisiyla aslinda ortada BIR NEY SAZI yok sadece metafor var ve bunu bazilarinin sadec NEY dinle seklinde anlamasi uzucu.

Klasik Musikimizin bu guzel sazinin yine klasik musikimize uygun tavriyla korunmasi dilegiyle

biologus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön