View Single Post
Eski 02-05-2010, 18:25   #2
bayindirmevki
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Merhaba ve hoşgeldiniz,

Öncelikle beklentilerinizi çok yüksek tuttuğunuz için size baya bir arazi gerektiğini belirteyim. 1-2 at dediğinizde bunu içinde keyifle koşturacak tek parça bir yer ya Urfada olur ya da Konyada. Bir de Balıkesire bakmak gerekir ki fiyatı zorlar. Daha gerçekçi olabilirseniz size Çanakkaleyi önereceğim.

Yıllık tüm geçiminizi rahat rahat sağlıyacak bir meyvelik ve evinizin çevresinde kendi ihtiyacınıza yetecek kadar sebze yetiştirmek için. 50 ile 100 dönüm arası bir yere ihtiyacınız olacak. Kendiniz tavuk ve bir iki keçi veya koyun idare edebilirsiniz ama inek bakmak başlı, başına bir iş. Koyun, keçi bile zor iş. Zaten 3 ay süt verecekler, kalan 9 ay?.. Sütünüzü bu işi meslek haline getirmiş köylü komşunuzdan almanız daha iyi. At işine ise hiç bulaşmayın. Bugün köylerde bile at bakılmıyor! Ve evinizin ölçülerini daha uygun seviyeye getirin. 250 metrekare bile ısıtma ve temizlik için baya yorucu. Ayrıca kendi buğdayınızı yetiştirmek gerekmiyor. Köylerde herkes cuvalla hazır alır. Sizin yapacağınız kendi ekmeğinizdir ki ekşi mayanızı nasıl yapacağınızı da ben öğreteyim.

Size anlatmaya çalıştığım bugün bahsettiğiniz işlerin tümünü bir köylünün yapmadığıdır. Bir köyde her köylü tarımın bir alanında uzmanlaşır. Sözgelimi ya bahçecidir ya da tarlacı. Ya inek bakar ya da koyun. Koyun bakan keçiyle ilgilenmez! İkiside küçük baş olduğu halde. Kendi üretmediğini komşusundan satın alır veya takas eder. Siz de kırsala yerleşmek ve geçiminizi tarımdan kazanmak isterseniz bir alan seçip uzmanlaşmanız lazım. Diğer alanlar sonra. Oda içine girip tanıdığınız tarım sektöründen pes etmezseniz.

Ayrıca unuttuğunuz bir şey var. Traktör ve ekipmanları. Tanıdığınız yoksa traktörsüz köylük yerde iş yapamazsınız. Bunlarda baya bir para tutar. Dışardan pek fark edilmez ama tarım masraflı ve riskli bir iş koludur. Tüm bunları sizi korkutmak için değil, geçiminizi sağlamayı amaç edindiğiniz için söylüyorum. Adım, adım ve tanıyarak. Hepsi birden değil. Yoksa mirasyedi olursunuz.

Size önereceğim iş meyveciliktir veya zeytincilik. Mevsimsel çalışma dışında kendinize boş zaman kalır. Bunun için Çanakkaleye beklerim.

Sizin çiftlik hayalinizin aynısını at da dahil ben de kurdum. Yola çıkmış ve biraz ilerlemiş durumdayım. Arazimin bulunduğu köye damat statüsü ile sık sık gittiğim için köy ve tarım gerçeğini fark ettiğimden adım adım ilerliyorum.

Çiftliğe hoşgeldiniz.


Düzenleyen bayindirmevki : 02-05-2010 saat 18:34 Neden: ek yazı
bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön