View Single Post
Eski 02-05-2010, 16:25   #24
querelle
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 245
Kök Çürümesi

Ben bu başlığı açarken bir EB amatörü olarak iyisiyle kötüsüyle tecrübelerimi paylaşmak amacıyla açmıştım ve şimdi madalyonun öteki yüzünü görme zamanı geldi.

2 tane Nepenthes Bellii'm var; bir tanesi Çek'ten kök hâlinde geldi ve 8 gün ıslak havluda kaldı (ptt hatası); diğerini de Amerika'dan yakınım saksıda ekili olarak getirdi.

Çek'ten gelen yapraklarını bükmüştü; hatta Sn. Praecox onu görünce bir kök problemi olduğunu söyleyip uyarmıştı.
Zaman içinde düzelir gibi olsa da bugün baktığımda yeni ibriğinin kararmış olduğunu gördüm; üstelik sadece o değil, yeni filizi de kararmaya başlamıştı...

Gelelim benim hatalarıma:

- Harcını hazırlarken (torf+perlit) torfunu fazla kaçırmışım, çok su tutmuş
- Teraryumda gündüzleri %80 nem olmasına rağmen habire sulamışım

Uzun lafın kısası kök çürümesi başlamış.

Bugün harcını değiştirdim (orkide toprağı + torf + perlit); çok havadar, taneli bir harç oldu. Captan banyosu yaptırdım ve teraryuma aldım.
Bakalım neler olacak...

Bu kadar sıkıntılı haberin üstüne güzel bir haber; diğer Bellii'nin ibriği gittikçe büyüyor. Üstelik onun yanında yeni bir ibrik daha büyütmeye başlamış.
Saksıda ekili olarak almam büyük şans, nerdeyse 1 haftada adapte olup ibrik verdi. Demek ki bundan sonra mümkünse yalın kök hâlinde değil, ekili olarak bulup almaya çalışacağım...

Not: Captan ilacı canlı sphagnuma zarar verdiği için üst tabakadaki sphagnumları tamamen aldım. Yarın saf suyla saksıyı yıkadıktan sonra eski yerlerine alacağım...Çok güzel coşmuşlardı, bir zarar gelsin istemedim.

Fotoğraf,

Eklenen Resimler
 
querelle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön