View Single Post
Eski 01-05-2010, 19:34   #2
nariçi
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Her bitkinin özünde bir veya birden fazla etken madde vardır. Bu etken maddenin ekstraktsiyon yöntemiyle alınıp insan sağlığına gıda takviyesi olarak sunulacak hale gelmesine EKSTRAKT denir.

Ekstrakt Nedir ?

Kurutulmuş bitkilerden, özel ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak, ayrıştırma (osmoz) işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen, ilaç hammaddesi olarak da kullanılan bitki özlerine (etken maddelere) "EKSTRAKT" denir.

Bitkilerin kurutulup toz haline getirilmesine veya, bitkilerin kaynatılmasıyla elde edilen suya asla ekstrakt denmez. Bu bir aldatmacadır. Ekstrakt elde etmede dikkat edilecek en önemli husus, bitkinin nasıl kurutulacağıdır. Can suyunun alınması diye de tabir edilen bu işlem, güneşte veya yüksek ısıda gerçekleştirilirse, etken maddeler bozulur, geriye sadece toz kalır veya randıman düşük olur. İdeal olan; düşük ısı alçak basınç yöntemini uygulamaktır. Buna "uzay ortamı" da diyebiliriz ki, bu teknoloji sadece Türkiye'de vardır. Bu da bizim için gurur ve övünç kaynağıdır. Dünyadaki diğer 15 bitki ektraktı firmaları ise bu işlemi atmosfer ortamında gerçekleştirmektedir. (Su atmosferde 100 C°, uzayda ise sadece 5 C°de kaynar).

alıntı-doğal dağıtım a.ş

Bunun ötesinde ayrıntı bilen var mı?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön