View Single Post
Eski 01-05-2010, 00:12   #23
alpturan
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Sn. Sarıcan
Amaç sadece satış değil yaklaşık maliyet çıkarmaktı aslında.Daha önce gıda mühendisi bir arkadaş için cam sera projesinin statik çözümünü yaptık. Tabii o buradaki çalışmaya göre çok uç bir projeydi. 150 km/saat hızındaki rüzgara karşı dayanım istemişlerdi ve makas açıklığıda 12 m idi. 33 ton çelik tonajı olan bir projeydi.Ama burda daha çok evinin arka bahçesine sera yapmak isteyen biri nasıl bir maliyetle karşılaşacağını aşağı yukarı tahmin edebilsin diye mümkün mertebe genele hitap eden bir yapı ortaya koymaya çalıştım.

Kapı konusuna gelince zaten fazla seçenek yok.Dış makasların çizimine dikkatli bakarsanız aradaki kolon ve kirişlerin havalandırma ve kapı amaçlı olduğunu tahmin edebilirsiniz.Statiker olduğumuz için mesleki alışkanlık taşıyıcı sisteme yoğunlaşıyoruz ister istemez.

Akınselçuğun uygulamasına bende baktım. Arkadaşımız bir çalışma yapmış sağolsun ama kullandıkları profillerle Türkiyede ki standartlara uygun yapı yapmaları mümkün değil.Demir doğramacıya teslim yapılcak şey değil bu.Hatta profillerin etkalınlığı ile ilgili soru sordum ama cevap gelmedi.Sonuçta sabit bir tesis yapıyoruz. Yeterli güvenlikte olmadıktan sonra 300 de olsa 3000 de olsa zarar demek.

satış konusunda açıkçası güvenlikten taviz vermeden tonajı düşük tutmak için çok uğraştık.Normalde 2 günde bitirilecek proje 5 gün sürdü.Sonuçta bir emek var belki yanlış yerden giriş yaptık dediğiniz gibi ama mesleki bilgimizle birşeyler katmaya çalıştık. Saygılarımla...

alpturan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön