View Single Post
Eski 29-04-2010, 12:58   #60
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Dogasever,

Agaçların güzel gözükmesinde EM'nin de etkisi var. Bugün kardeşim fıstık araştırmaya gitmişti, oradaki mühendis kadın bizim ağaçlarda bile bu kadar uzun filiz oluşmadı demiş. Kardeşim onlara birazda hava atmış, biz organik EM kullanıyoruz demiş Aslında çok daha güzel fotoğraflar vardı. Ama flash bellekte bir sorun oluştu kurtarabildiklerimi ekledim.
Bu ağaçlar ölmek üzereydi 3 sene önce. Diplerine dışarıdan toprak bile taşıdık. Hatta geçen hafta sonu Antep'te idim baktım yol çalışması var, hemen 20 traktör bizim bağa toprak attırdım. Dikkat ederseniz ikinci resimde fıstığın yanında toprak var. Bu toprağı EMA' lı kompost ile birlikte ağaçlara dağıtacağız.

Peridiyosite olan yılda içleri boş çıkıyor. Aslında çoğu bahçede hiç fıstık yoktu. Bizimkinde iyi bakım sonucu olsa gerek fıstık vardı. Ancak %50 içleri boş çıktı.

Geçen yıl peridiyosite yılıydı bu yıl değil. Bu yıl içelerinin dolu olması lazım. Ayrıca bahçelerde yeterince erkek ağaç yok. Bu yüzden döllenme olmuyor. İçlerinin boş olmasının bir nedeni de bu. Potasyum eksikliği diye düşünüyordum ilk başlarda ancak toprak tahililnde potasyum yeterli çıktı. Bu yıl EM ile birlikte içleri daha dolgun olur diye düşünüyorum. Ayrıca EM'nin perdiyositeyi azalttığına dair zeytinlerde gözlemim var. Ancak daha netleştiremedim. Bu konudaki bilgileri ve literatürü bizimle paylaşırsanız sevinirim.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön