View Single Post
Eski 22-04-2010, 13:55   #16
pasham
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Dünyada ve Türkiyede Arıcılık

DÜNYADA ARICILIK
Arıcılık tüm dünyada yapılan en yaygın tarımsal faaliyetlerden birisidir.

Dünyada 56 milyon civarında arı kovanı bulunmakta ve bu kovanlardan 1.2 milyon ton dolayında BAL üretilmektedir.

Dünyanın en çok kovan varlığına sahip ve bal üreten ülkesi Çin’dir.

Kovan başına ortalama dünya bal üretimi 20 kg dolayında olup bu rakam Çin’de 33, Arjantin’de 40, Meksika’da 27, Kanada’da 64, Avustralya’da 55, Macaristan’da 40 ve Türkiye’de 16 kg civarındadır. Bu ülkeler aynı zamanda dünyanın en çok bal ihraç eden ülkeleridir.

Dünyada en çok bal ithal eden ülkeler ise Almanya, ABD, Japonya, İngiltere, İtalya, İsviçre, Fransa, Avusturya ve diğer Avrupa ülkeleridir.

Şimdi de ülkemizdeki arıcılık durumuna kısaca bir göz atalım.

TÜRKİYE’DE ARICILIK

Ülkemizde arıcılık, çok eski yıllardan beri bir gelenek olarak yapıla gelen sosyo – ekonomik bir faaliyettir.

Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayında kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada 4. sırada yer alarak hem kovan hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır.

Ancak bu önemli gelişmeye karşılık, ülkemizde kovan başına ortalama bal üretimi 16 kg dolayında olup dünya ortalaması olan 20 kg’ın altında bulunmaktadır.

Türkiye’nin dünya bal ticaretinde % 1.87 lik payla 10.sırada yer alışı, sahip olduğu kovan varlığı ve bal üretimiyle uyum sağlayamamaktadır.

Ayrıca ülkemizde bal dışında diğer arı ürünlerinin üretimi ve bal arılarının bitkisel üretimde yeterli tozlaşmanın sağlanması amacıyla kullanılmaları da pek yaygın olmamaktadır.

Bal üretimi bakımından sırasıyla ilk on ilimiz Muğla, Ordu, Adana, Aydın, Sivas, Antalya, İzmir, İçel, Erzincan ve Samsun olup ülkemiz bal üretiminin yaklaşık yarısı bu illerimizde üretilmektedir.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön