View Single Post
Eski 22-04-2010, 09:44   #11
pasham
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Balın Kristalize Olması (Donması,Şekerlenmesi)

Arkadaşlar hakiki bal donar, kristalize olur, şekerlenir.
yukarıda saydıklarım halk dilinde söylenenlerdir.
Aslında bal kristalize olur.
Hakiki bal kristalize olur. Kristalize olan balı kabıyla beraber ,sıcak su dolu olan bir kabın içinde bir müddet bekletince çözülmeye başlar. Maalesef bir çok insan kristalize olan balın sahte olduğunu şekerli olduğunu düşünür ve çöpe atar. Avrupada en makbul ballardan biri kristalize olan baldır ve o şekilde tüketilir.
Bal neden kristalize olur derseniz, soğuk havanın etkisiyle olur. İçinde ki polen miktarına bağlı olarakta erken veya geç kristalize olmuş olur. Polen fazla ise çabuk az ise geç donar.
Mesela ayçiçek balları çabuk donar çünkü fazla miktarda polen ihtiva eder.

Kestane balı geç donar çünkü polen miktarı daha azdır.

çam balı kolay kolay donmaz çünkü, çam balı bir salgı balıdır. Bu konuya daha sonra değineceğim İnşaAllah.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön