View Single Post
Eski 19-04-2010, 19:31   #14
utkuyz
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
Kanserin düşmanı 'Dobelan'

Kansere karşı etkili olduğu ileri sürülen bu bitki halk tarafından büyük ilgi görüyor

CİHAN
Mardin'de kendiliğinden yetişen ve yer elmasına benzeyen 'Dobelan' adlı bitki, kansere karşı etkili olduğu gerekçesiyle bölgede büyük ilgi görüyor.

Bol yağışlı ve yıldırımların düştüğü çetin geçen kış mevsimlerinde ortaya çıkan Dobelan'ın birçok hastalığa şifa olduğu belirtiliyor. Mardinli Osmanlı Aktarı Gültekin Ercan, varlığından çoğu insanın habersiz olduğu Dobelan'ın toprağın kabararak çatlaması ile görüldüğünü ve yerin 25-30 santimetre altından çıkarıldığını belirtti. Bu bitkinin haşlanarak yenildiğini anlatan Ercan, "Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı iyi geliyor. Bitkinin tohumu yok, kendiliğinden çıkıyor. Kürtçe 'Dobelan', Arapça 'Kemi' olarak tanımlanıyor. Yağışın az seyrettiği yıllarda ortaya çıkmayan bu bitkiye en çok kanser hastalığına yakalanan insanlar ilgi gösteriyor." dedi.

Bugün piyasada bazı bitki türlerinin internet üzerinden satışa çıkarıldığını, ancak bunlardan hiç birinin Dobelan kadar bağışıklık sistemini güçlendirmediğine işaret eden Gültekin Ercan, "Birkaç kapsül Çin mantarı piyasada 69 liraya satılıyor. Bir Dobelan, bu küpsülerin tamamına eşdeğer ve çok daha ekonomiktir. Dobelan kanserin can düşmanıdır. Atalarımız Osmanlıdan günümüze 600 yıldır bu bitkinin varlığını sürdüre geldi." şeklinde konuştu.

Domalan hakkında çıkan bir haber

utkuyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön