Konu: Çim
View Single Post
Eski 18-04-2010, 01:09   #247
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi naturela Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar,
İzmir'de, bornova'da oturuyorum. 40m2 kadar bir bahçemiz var. Benim de daha önce başarısılıkla sonuçlanmış 3 çimlendirme denemem var.
Konuyu başından sonuna kadar okudum, şimdi düşünüyorum da ne cüret??? Hiç bir şey bilmeden tamamen kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek bir şey değil kesinlikle.
Ama kararlıyım inşallah bu defa başarırım. Kolaya kaçıp rulo çim de kullanabilirim diye düşünüyorum. Sanırım biraz da ekim zamanını kaçırıyorum. Karıncalar çıktı ve ben hala yabancı otlarla ilgili bir şey yapamadım. Evimizde süregelen bir tadilat var ve elim kolum bağlandı.
Bahçemiz güney cephede ve akşam saatlarine kadar güneş alıyor, Sulama problemimiz yok. Üzerine basabileceğim, akşamdan akşama oturup keyif yapabileceğim bir bahçe hayal ediyorum, ama yine de (olabildiği kadar) halı gibi, kadife gibi bir dokusu olursa çok mutlu olurum. olabilir mi?
Soru 1: Hangi çim tohumları karışımını kullanmam uygun olur? İzmir'de bu tip tohumlarla rulo çim üreten tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?

Şu ana kadar başarısızlığımızın sebebinin sertleşen killi toprak olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın 20 cm'lik üst kısmını uzaklaştırdık (tadilattan dolayı mecburen oldu ama iyi de oldu). Üzerine uygun bir çim toprağı sermek istiyorum.
Soru 2:Bu toprağın kum, toprak, torf, gübre karışım oranı nasıl olmalıdır?

Şimdi bir diğer problemim de ayrık ve istenmeyen bitkiler. Uzun tırtıklı yeşil yapraklı ve kökleri beyaz ve 1m kadar derinlere inen ayrık, Semizotu, Turp otu, Roka gibi otlar vardı tesviye yapmadan önce bahçede. Sanırım bunları yetiştirmek istesem bu kadar başarılı olamazdım.
Soru 3: Bunları yok etmek için , toprağı gübreleyip (örneğin şeker gübresi), ayrıkların tekrar filizlenmesini sağlayıp yapraklarına Roundup, herbisit döksem, bir sonuç elde edebilir miyim? Sizin daha etkili olacağını düşündüğünüz bir öneriniz var mı?
Soru 4: Böyle bir uygulamanın ardından tohumları ekmek ya da rulo çimi sermek için ne kadar beklemek gerekir?
Bir de son olarak İzmir'de bu işi profesyonel olarak yapabilecek kişiler tavsiye edebilirseniz sevinirim. Eğer aradaki fark makul olursa, sanırım hırsı bir kenara bırakıp işi profesyonellere de emanet edebilirim.
Hocalarımıza ve bu noktaya kadar bilgisini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler,
Saygılar
Çimi ekmek için geç kalıyorsunuz, hava ısındı toprak mantarları ani bir saldırıyla harekete geçti bile.

Bahçenizdeki yabancı otların hepsini istediğiniz kadar ilaçlayın öldüremezsiniz. Öyle olsa tarım dünyasında bu konuda bir branş ve sektör oluşmazdı inanın.

Tabiat öyle bir düzen kurmuş ki, bir otun tohumunun çimlenmesini senelere yaymış, hatta çok uzun senelere... Ne demek mi istedim,

Bir kuzu kulağı bitkisi senede yaklaşık 3.000- 4.000 tohum verir ve bu tohumlar toprakta 70 yıla kadar yaşar. Parti parti çimlenir. Köygöçüren tohumları 20 yıl sürede toprakta çimlenir. Çoban çantasında her bitki 2.000- 40.000 tohum verir, çimlenme özelliğini toprakta 16- 35 yıl korur. Papatya 500 tohum verir, 11 yıldan fazla süre çimlenir.

Ayrık tohumları hem sonbaharda hem ilkbaharda çimlenir, tohumdan başka rizom dediğimiz toprakaltı organlarıyla da, kök sürgünleriyle de ürer.

İzmir' de her bahçede çıkan yabani hardalın bitki başına verdiği tohum yaklaşık 1000, tohumun toprakta yaşama süresi 35 yıldan fazla, çimlenme ısısı ise 2- 25 derece arasında. Semizotu ise 5000-10000 tohum verir.

Şimdi sulayıp gübreleyip otları çıkarsam diyorsunuz, gördüğünüz gibi bu da çok imkanlı değil.

Evinizde yaz-kış oturacaksanız yine yaz kış yeşil bir çim seçiniz. İçinde lolyum ve festukası bol olsun. Poa olmasın, bermuda olmasın.

Bu arada yalnız ot değil, hastalık zararlı etmenlerini de gözardı etmeyin. Elinizi çabuk tutun.

Toprağınıza 1/3 oranında kompost karıştırın. Tınlı bir toprak olsun. Torfu da 40 m2 bahçe için 1 m3 ilave ettirseniz yeter. Toprak ağır değilse kum gerekmez.

Getirteceğiniz toprağı yayıp sulayıp çıkışı beklemek, sonra ilaçlamak, sonra ekim yapmak çok uzun soluklu bir iş, bu sezonu kaçırırsınız. Zaten İzmir' de neredeyse baharın sonuna geldik diye bakın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön