View Single Post
Eski 23-12-2006, 20:48   #8
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Ben cephalotus'uma neler yaptığımı veya nelerin yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdım. Sizin cephalotusa nasıl baktığınızı bilemediğimden nerde neyin yanlış olduğuna dair bir tahmin yürütülebilir.

Resimden göründüğü kadarı ile ısı düşüklüğünden nem veya substratın fazla ıslaklığından çürüme başladığı ve de müteakibinde bitki kaybı şimdilik sadece bir tahmin.

Evet doğrusunu söylemek gerekirse deneyimlerimiz de bu yönde (yani bitki kurtarılamıyor) ancak can çıkmadan Allah'dan ümit kesilmez. dediğim gibi acilen o çürük kararan yaprakları kesin. bitki şayet naylon torba içinde ise torbadan çıkartın bırakın suyu iyice süzülsün aksın.

bu arada dithane ve/veya captan (previcur SL 607 ve captan WP karışımı da olur) bir fungicide'li su ile sulama yapın bırakın bir gün boyunca su iyice süzülsün.

ertesi günü safsu ile substratı yıkar gibi tekrardan sulayın birkaç saat suyu süzüldükten sonra temiz bir nylon torba içine koyup kapatın. aydınlık, belki soğuk kış güneşini dahi şimdilerde alabilecek, sıcak, ama kalorifer üstü olmayan bir yere koyup gözlemleyin.

çok başka bir şey yapamayız artık şu durumda...
ümidim cephalotusun bir tek yaprağını kesmek sureti ile çürüme prosesini yayılmadan bu müdahale ile durdurabilmekdir.

kesin bir sonuç olmamakla birlikde cephalotuslarda "ani ölüm" tabir etiğimiz hastalık kanımca bir viral enfektion ve de her nebata olduğu gibi viral enfektionlara yapılacak bir şey bir tedavi şekli yok (hoş şahsi kanım gereği beşeri ilaçlarda da ciddi antiviral (en azından tedavi edici) bir müstahsar da yok ya neyse... bu bu konunun dışı...)

P.S: diğer bitkilerde hemen bir substrat değişimi tavsiye edilse de cephalotus zaten normal durumda kökleri oynadı mı radikal tepkiler veren bir bitki olduğunu bildiğimizden... hastayı bu aşamada yerinden sallamamnızı salık veririm.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön