View Single Post
Eski 30-06-2005, 16:45   #8
Bizim Ardıç
Yeni Üye
 
Bizim Ardıç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-06-2005
Şehir: ankara
Mesajlar: 7
Arrow kokar ağaç

Merhaba
Bende kendi deneyimlerimle fark ettiğim bir türü kokar ağacın (Ailanthus altissima ) performansını belirtmek istedim.Bu ağaç hemen hemen hiç toprak ayırt etmiyor desem heralde abartmış olmam ,Çok kirli ,tuzlu,kireçli,hatta henüz yanmamış gübrelerin (birinci dereceden etcil hayvanların gübresinde bile)ve ayrışmamış çöplerin üzerinde dahi palazlanıp serpiliyor.Suyu sevdiği gibi suyu az olan yerlerdede orta hızda büyümesine devam ediyor.Bu ağacın eski insanlar tarafından sevilmeyen fakat yeni gelen nesilin hoşuna giden bir kokusu var.Ben bir çok arkadaşımı BU AĞAÇ CİPS ağacıdır diye kandırmışımdır. Tıpkı ama tıpkı baharatlı mısır gevreği(patos,doritos panco) gibi kokar.Yapraklarını parmaklarınızla hafifce oğuşturmanız yeter.
Bir gözlemimde yazın ortasında dahi bu ağacın tohumları problemsiz canlanıp sonbahara kadar 20 30 cm ye kadar boy vermekte.Baharda diktiğim tohumlar sonbahara kadar 1 metreye kadar boy yapmakta.
Bu tür alanlarda kullanılabileceğini düşünüyorum.Tabi bilimsel olarak olayı irdelemek gerekir.Bu ağaç 20 metre boya ulaşabilmekte .Hemde Çok sayıda tohum veriyor istilacı bir tür olduğunuda daha sonra öğrendim.
Ben ce güzel ve sevindirici olan bir yönüde ülkemizde bu ağacın kerestesinin kokusu yüzünden tercih edilmemesi .
Geçensene 100ü aşkın kokar ağaç fidanı üretmiştim son kalanlarını bu sene dağıttım. Dikildikleri ortamlar farklı olmasına rağmen hepside güzel bir şekilde boylandılar ve dikildikleri topraklara bence anlam kattılar.

İstiyen arkadaşlara tohumlarını mektup aracılığıyla yollaya bilirim sonbaharda tekrara bir tohum hasatı yapmayı planlıyorum.Mektup zarfına rahatlıkla 100 adet tohum sığar .Eğer isteyenler olursda memnuniyetle yollarım.Ayrıca bu ağaçtan fidan üretmek oldukca kolaydır sizi hiç üzmez çabucak kendini kurtarır ve bir fidan olur sizde böylece balkonunuzda bile olsun bir kaç fidan yetiştirmiş olursunuz.Saksıyada gerek yok mutfaklarımızda bulunan şeffaf küçük torbacıklara sokaktan rasgere teğmin edeceğiniz toprağı doldurun altlarını 5 ,6 adet delik açın ve tohumları ekin.kendi fidanınızı yetiştirmiş olun.Çok fakir olan topraklarda dahi bu işi gerçekleştirebiliyorsunuz. tatlimidye@hotmail.com a adresi yollayın sonbaharda ki toplayacağım tohumlardan size de yollayım.Ne kaybedersinizi deneyin ve görün.Kesin kez kazanan siz olacaksınız.
Sevgi ve saygılarımla
Bizim Ardıç

Bizim Ardıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön