View Single Post
Eski 13-04-2010, 20:49   #192
dkp
Ağaç Dostu
 
dkp's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-06-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,513
2010 yılı farklı Hoya türleri organizasyonumuz, çeliklerin elimize ulaşması ile birlikte sonlanacak.
Yeni dostlarımıza deneyimlerimden örnekler vermek istediğim için buradan devam etmek istedim.

Hafta sonu Sayın Mine Pakkaner' in seminerine katıldım, bilgilerimi tazeledim, farklı bakış açıları kazandım, sorularıma cevaplar aldım, gelecek çelikler ile buluşacak dostlarım için notlar tuttum. Kendisine buradan teşekkür etmek istiyorum.

1-Saksımız ve toprağımız, evimizdeki eski malzemelerse :
a-Saksımızı iyice yıkıyoruz ve dezenfekte(klorlu sudan geçirerek) ediyoruz.
b-Toprağımızı harmanlıyoruz, nemlendiriyoruz, metal bir kabın içinde üzerini alm.folye ile kapatıp 60-70 cd.de ısıtıyoruz ve açmadan soğumaya bırakıyoruz.
2-Toprağı satın alacaksak, dere kumu(doğadan), orkide harcı(hazır), torf(hazır), cocopet(hazır), kestane toprağı(hazır), eskimiş hayvan gübresi(hazır) ile karışım hazırlayabiliriz. Bunlar zorunlu değil, siz bulabildikleriniz ile hazırlayabilirsiniz. Kayıplar işte bu şekilde başladı.
3-Bir litre suya bir çay bardağı oksijen ilave ediyoruz, gelen çelikleri hemen dikmeyecekseniz bu suda bekletebilirsiniz, ayrıca can suyunu ve spreylemeyi bununla yapmanız öneriliyor. Daha sonraki dönemlerde, bir litreye bir aspirin( veya söğüt yaprakları bekletilmiş duru su) ile bitkiye takviye yapabilirsiniz.
4-Gelen çelikleri önce inceliyoruz, planlıyoruz ve dikme eylemine geçiyoruz. Bir gözün toprak içinde kalması gerekiyor (isteğe bağlı ikinci göz de toprak içinde bırakılabilir), toprak içinde kalacak oran bitkinin 1/3 i kadar olmalıdır. Çelik dik olarak değil, eğimli olarak dikilmelidir.

Hoya' larımın geçirdiği evreleri geçmiş mesajlarımda izlediniz, sera, nem, yağmurlama, ışık(yarı gölge) faktörleri önemli olduğu kadar, ilk baharda saksı değişimi ve gübre de(bitkiye besin takviyesi) çok önemli, Çelikleri aldığımız Paul 20*10*20 gübre takviyesini sürekli kullandığını söylüyor. Ben de Hoya'larımda Hümik asit(sebze çoşturan) kullandım, sonuçları çok güzeldi. Daha sonraki günlerde bu uygulamanın eksik olduğu ortaya çıktı, bitki; gövde ve yaprak gelişimini çok hızlı geliştirdiği halde, kök gelişimi çok kötüydü. Hafta sonu öğrendim ; budamam gerekiyormuş, hem yedeklemek için, hem de kök gelişimi için....

dkp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön