View Single Post
Eski 22-12-2006, 16:04   #12
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loransay Mesajı Göster
...Bu konuyu bulmadan önce bir sıvı besin almıştım. NPK değerlerinin her biri %18. Buradaki sayılar neye göre değişir. Yani aynı şekilde bazı gübreler 15-15-15, bazıları 20-20-20. Bir de aldığım sıvı besinin değerleri çiçek coşturanlara göre farklı olduğu için her bitkide kullanılabilir mi? Yüksek değerler bitkilere zarar verir mi? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
%18 gibi rakamlar toprağa vermez istediğiniz gübre yoğunluğuna göre değişir toprağında besin maddelerince zengin bitki besin maddesi isteyen bitkilerde bu rakamlar yüksek olur. Genelde çiçeklerde bu rakamların düşükleri tercih edilir ancak bunlarda olur, zaten gübreyi hazırlayanlar çiçeğe göre onu dozlarlar ve size sadece tarife uymak kalır. Çiçek coşturan gesinlerde fosfor oranının yüksek olduğunu görürsünüz değilse çiçek coşturma özelliği zayıftır, fosforun çiçek oluşumundaki rolünden dolayı böyledir yoksa piyasada sadece çiçek coşturan adıyla tüm formülasyonu aynı olan farklı renk ve ambalajda olan besinlerde satılıyor. Çiçek coşlturanda NPK/Azot-Fosfor-Potasyum/Dal-Döl-Bal oranına göre:

yeşil bitkilerde N-Azot-Dal
çiçek açan bitkilerde P-Fosfor-Bal

değerleri yüksek olan besinler arayınız. Bu tarz besinler tuz kokar kapağını açtığınızda rengine aldanmayınız koklayınız tuz kokusunu hissediniz rengi hoş olsun diye gıda boyasıyla renklendirilmiştir.

Aldığınız bitki besinlerini tavsiye edilen dozların üzerinde kullanmayınız aksi takdirde bitkiyi aşırı tuzdan dolayı yakarsınız. Gerek yapraktan gerekse topraktan aşırı vermişseniz bitkiyi kurtarmak için yaprakları ve toprağı bol su ile yıkayınız ve süzünüz Hemen yaparsanız bitkini etkilenmez. Besin maddesi ne olursa olsun tavsiye edilen dozlarda kullanmanız hiç bir şekilde zarar vermez, dozunda kullansanız birle bitkinize zarar verirse o zamanda besini aldığınız yere durumu bildiriniz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön