View Single Post
Eski 21-12-2006, 22:29   #30
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Kalıcı bir şeyler yapmak adına -3

_________Geçmişe Bir Bakış ve Bir Model:_______
-1980 öncesini hatırlayabilecek yaşlardakiler bilirler. 1960-1980 arasındaki yıllarda,şehirlerimizin bilhassa yeni gelişen semtlerinde ve kasabalarda güzelleştirme dernekleri vardı. Bu derneklerin birçoğu amaçlarından başka işlerle uğraştılar. Bir bölümü bazı kanun dışı (dernek lokalinin kumarhane olarak kullanılması gibi) işleri perdelemek için kuruldu ve kullanıldı.

-Pek az bir kısmı ise bulundukları yerlerde bazı hizmetlere talip olup bunda da bir ölçüde başarılı oldular. Bu derneklerin yaptıkları hizmetler arasında bulundukları yerin yol, su, elektrik, ulaşım gibi hizmetlere kavuşmasına veya hizmet kalitesinin yükseltilmesine öncülük etmek önemli yer tutar.

-Fakat bazıları var ki bunların -üniversitelerimiz veya araştımacılar tarafından- incelenmesi toplumsal gelişmemize ışık tutacaktır. Çünkü bunlar öncülük etme, yönlendirmenin çok ötesine geçerek bazı kamu idrelerine ait yetkileri kullanmışlardır. Bu derneklerin yaptığı işler arasında; yapı yapılmasına izin vermek, kamu arazilerini yapı yapılmak üzere ihtiyaç sahiplerine dağıtmak, yolların güzergahlarını ve genişliklerini belirlemek, Parkları ve çocuk bahçelerini belirlemek, okul ve cami yerlerini belirlemek gibi şeyler sayılabilir. Tabii bu işler yapılırken alınan kararlar ve uygulamalar derneğin kayıtlarında gözükmemektedir. Fakat fiili durum böyledir.

-Bazı dernekler ise daha mütevazi işlerle uğraşıp belirli bir işe odaklanıp o işi sonuçlandırmıştır.
- Bulardan birisi, semtlerindeki bir park yerini belediye yapamadığı için; belediye ile de anlaşıp parkın projesini ve uygulamasını da üslenmişti. Bu işi yaparken belediye ile bir yazılı anlaşma yapmışlar bu anlaşmaya semtteki bir veya iki site yönetimi de dahil olmuştu. anlaşma parkın yapımını ve takip eden on yıldaki bakımını düzenliyordu.
-Küçük belediyeler ile, hudutları içindeki sitelerin yönetimleri arasında buna benzer anlaşmalara, çokca raslamak mümkün ise de yazılı olanı pek azdır.
-Bence en güzeli de parkla çocuk bahçesinin bakım ve yönetiminde semt sakinlerinin söz sahibi olmasıdır. Tabii o zaman bazı sorumlulukları da yüklenmemiz gerekecektir.


Düzenleyen Yücel Özlem : 01-07-2007 saat 22:03 Neden: Biçim
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön