View Single Post
Eski 10-04-2010, 20:02   #20
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arkadaşlar,
GDO konusunda çok yazıldı çizildi. Kimi olayı saptırdı, kimi doğru şeyleri söyledi.

Bir yönetmelik çıktı, hem o taraftan, hem bu taraftan eleştirildi. Sonra bazı bölümleri iptal edildi. Bir yasadan söz ediliyor, çıktı mı çıkmadı mı bilmiyorum. Gerçek olan, ne yediğimiz belli değil.

Yukarıda bazı linkler verilmiş. GDO karşıtı organizasyonlar, siteler açtılar, pek çok bilgiler verdiler. Bunların çoğu doğru. Bazı tüketici dernekleri, odalar demeçler verdiler, miting ve gösteri bile yapıldı.
Sonuçta gerçek olan, hâla ne yediğimiz belli değil.

Hazır yiyecek firmaları onlarca televizyon kanalında dakika başı reklam yapıyorlar. Çocuklar, güzel bayanlar, kelli felli adamlar, muhtelif mizansenler ile habire bir şeyler tıkıştırıyorlar ağızlarına, dillerini şaplata şaplata. Filan yiyecek ne lezzetli, çocukları ne iyi büyütür, bundan yiyin ne iyi olur vs.

En kabadayısı, ürünüm katkısızdır diyor. O lafın da elli değişik yorumu yapılır.

Markete gidiyorsunuz, raflar dizi dizi yiyecek dolu. Sistem onlardan satın almanız için çalışıyor. Çok bilinçli olanlarımız, yanlarında büyüteç bulundurup içinde ne varmış diye okumaya çalışıyor ve en az kimyasal olanı seçmeye çalışıyor.

Bunları yediniz, yedirdiniz. Yıllar sonra kanser olursanız, sebebi bilinmedik allerjilere sahip olursanız kimin umurunda? Hatta iyi bile olur. Hastane ve ilaç sektörü de kazanmalı değil mi? Yeter ki o şeyi yedikten sonra 48 saat içinde bir şey olmasın.

GDO konusuna dönersek. Bu güne kadar en keskin GDO karşıtlarımız bile, şunun içinde GDO var mı? Neyin içinde GDO yok? Türünden bir çalışmaya hiç girmediler.

Oysa gerek yasalar, gerek rekabet koşulları, gerek yiyecek üretimi ile ilgili mevzuat, tüketicinin talep etmesi durumunda yiyecek maddelerinin içeriğinde ne olduğunu tam olarak sorma, yanıt bekleme, bu maddelerin menşeini, çeşitini sorma hakkı verir.

En temel insan ve tüketici haklarından biridir bu.

Her bir firmaya, teker teker, sen bu ürünü satıyorsun, yememiz, sana para vermemiz için uğraşıyorsun. Ama bunun içinde ne var? Bunu nereden aldın? Bunun içinde GDO var mı diye sorma hakkımız var.

Bu başlıkta sözü edilen işte böyle bir şey. İster kendiniz ve çocuğunuz için, ister topluma karşı bir ödeviniz olduğu için, bunu soracak insanlara ihtiyacımız var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön