View Single Post
Eski 10-04-2010, 12:58   #5610
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Kök çürümesi (Root Rot) sonucu menekşe kaybının, bir kez hastalanırsa önlenemez olduğunu düşünüp, üzerine de internettte hastalığı araştırmaya zaman ayıramayınca sonuç güzel menekşelerimin kaybı oldu.

Dün sorunun sadece bende olmadığını kavrayınca kısa bir araştırma yaptım. Bu sitede oldukça faydalı bilgiler buldum.

Sevgili katmer, haklısın Kök çürümesine neden olan hastalık aşırı sulamaktan kaynaklanan Cylindrocarpon mantarı imiş. Aşırı sulama yapmasak da saksıyı gereğinden büyük tuttuğumuz zaman, menekşenin kök sistemi saksıdaki tüm suyu almaya çalışacağı için farkında olmadan aşırı sulamaya neden oluyormuşuz.

Bu benim chimera'mın başına gelen olmalı. Saksı değiştirip daha büyük bir saksıya almıştım. Düşününce, saksı değişimlerinin ardından bu olayı daha sık yaşadım gibi geliyor.

Son olarak uzun süre susuz kalan bir bitkiye, birden su vermenin de buna neden olabileceği söyleniyor.

Belirtiler:

1- Menekşenin yapraklarının olduğu çanak kısmının tamamen kökten ayrılması

2- Çürümüş kökler

3- Kökler üzerinde sarı ya da sarımsı kahve çizgiler

Diğer belirtileri ise alt yapraklardan başlayarak, yaprakların önce sarı gri daha sonra koyu bir renk alacağını, giderek şeffaflaşıp jelimsi yumuşak bir dokuya dönüşeceğini anlatmış.

Gelelim kurtarmak için neler yapılabileceğine

Öncelikle mantarın neden olduğu bir hastalık olduğunun bilerek diğer menekşelerden ayrılmasını , mümkünse farklı bir odada bakımının yapılmasını söylüyor.

Hasta menekşeyi saksısından çıkarıp , köklerdeki tüm toprağı dikkatli bir şekilde alıyoruz. Hasta olan tüm kökleri kesip, kükürt püskürtüp, temiz steril bir toprakla oldukça küçük bir saksıya dikiyoruz. Toprak harcını mantar ilacı ( Kphite?? ) eklememiz öneriliyor.Sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bir de 4-6 hafta süreyle gübre verilmemesi öneriliyor.

Yazıyı okuyunca çok sayıda hata yaptığımı farkettim. Özellikle mantar düşünmediğim için hasta menekşenin toprağını, saksı değişimlerinde kullanmam olayın diğer menekşelerime de yayılmasına neden oldu.

Son hasta menekşeme anlatılanları uyguladım, umarım kurtulur.


Düzenleyen maki01 : 10-04-2010 saat 22:11
maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön