Kene mevsimi geldi çattı! EM5, hem keneler, hem fare ve sıçanlar hem de pireler, bitler için etkili bir ürün. Aslında sadece ilaç kullanmanın yanı sıra alınabilecek başka önlemler de var. Bütün hepsini linkteki yazıda özetlemeye çalıştım. Bu belge belki hayat kurtarabilir. Kimyasal madde satanlar, keneyi ilaçla öldürmeyi savunuyor. Başka herhangi bir önlem yok! Çünkü devamlı ilaç satıyorlar! Ama diğer yararlı böcekleri de öldürerek, ekolojik dengeyi bozduklarını hiç düşünmüyorlar! Bu konuda güzel bir makale geçen sene Milliyet gazetesinde yayınlanmıştı.
(Okumak için tıklayın lütfen!) Halbuki EM5 kullanarak, evlerimizdeki, bahçelerimizdeki, ahırlarımızdaki hatta mera ve otlaklarımızdaki kene popülasyonunu dahi kontrol altına alıp azaltabiliriz. Çünkü EM5'in hem repellent (kovucu) özelliği var hem de kene yumurtalarından kenelerin çıkmasını engelliyor. Keneler, genellikle bitkilerin yaprakları üzerine veya hayvanların kılları üzerine veya toprak ve betondaki aralık ve çatlaklara yumurtlarlar. Eğer biz evimize, bahçemizdeki ve etrafımızdaki bitkiler üzerine ve evcil ve ahır hayvanları (ahırların içi dahil) üzerine EM5 spreylersek, yumurtalardan kene çıkmasını engelleyebiliriz. (Düşünsenize bir keneden bir yılda 18.000 adet kene türeyebiliyor! Hangisini öldüreceksiniz?). EM5, insanlar için tamamen zararsız organik bir üründür, kendi derimize dahi spreyleyebiliriz. Aşağıdaki linkte malçlama, duvar örme, güneşli alanlar açma, hangi bitkilerden özellikle kaçınmak lazım, bahçelerimizde kenelere karşı doğal engeller nasıl oluşturulur gibi değerli bilgiler de var!
http://www.organikgubre.com/keneler.htm
Ankara Üniversitesi (AÜ) Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Karaer bakın bu konuda neler söylüyor:
“Keneler ne kadar aktifse ekosistemde bunlarla beslenen diğer canlılar da aktiftir. Çünkü belirli bir denge olması lazım. Ekosistemin bir dengesi vardır bunun koruması lazım. İlaçlı mücadeleyi, kenenin en aktif olduğu dönemde, en önemlisi nerede bulunduğunu tam olarak bilmeden yapıyoruz. Bu nedenle, ilacın içerisinde bulunan kimyasallar kenelerin değil, onlarla beslenen canlıların yaşam sürelerini kısaltıyor. İlaçlar hayvanlarda sütte ve ette birikir. Dışarıya atılan kısmı ise ekosistemi etkiler ki ekosistemde keneleri yiyen yumurtalarıyla beslenen arılar, kuşlar ve bazı karınca türleri vardır. Farkında olmadan bu hayvanların yaşam sürelerini kısaltıyoruz. Biz ilaçlama yaparak kenelerle değil de kenelerle mücadele eden yaratıklarla mücadele etmiş oluyoruz. O zaman ne oluyor? Ekosistem bozuluyor. Böyle olunca da kene sayısı artıyor.”