Konu: Aster
View Single Post
Eski 10-04-2010, 09:41   #1
uzman16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Aster

Aster, eski yunancada "Yıldız" demektir. Çok ya da tek yıllık otsu bitkilerdir. Çiçekleri kırmızı, pembe, mavi, leylak rengi ve beyazdır. Aster'ler çoğu Kuzey Amerika'lı bitkillerdir. Dünyada 250 türü saptanmıştır.
Aster'ler, ağır olmamak koşulu ile her bahçe toprağında yetişebilir. Yüksek ve orta boylu çeşitler pereniyal bordürler için çok uygundur. Çalı grupları önünde ve çim alanlar içinde de kullanılabilirler. Bodur çeşitleri ise, kaya bahçelerinde daha çok kullanılmaktadır.

Önemli bir grup olan geç çiçek açan otsu, çok yıllık bitkilerin tümü, yabani leylak karanfil cinslerinden türemiştir. 30-180 cm arasında boylara erişen beyaz, krem, pembe, kırmızı, koyu kırmızı, leylak ve mor renkli, yarı veya tam katmerli türler bunlardan kültüre edilmiştir. Yapraklar değişik şekillerde olursa da genelde mızrak şeklinde veya düzdür. Sapları dallanmıştır. Çok sayıda olan çiçekler, adi papatya gibidir. Bitkinin Marie Ballard adlı varyetesinin boyu 90 cm'ye erişir. Bunun çiçekleri katmerli ve mavimsi renktedir.

Üretim:
Bahçe kültür formları, genellikle kökten ayırma ve yeşil çelik yöntemleri ile üretilir. Fidan dikimi, mutedil iklim bölgelerinde sonbahar ya da erken ilkbaharda, serin ve soğuk iklim koşullarında ise, bahar aylarında yapılır. Tohumla üretim, islah kuruluşlarından temin edilmeleri durumunda uygundur.

Sitemize yüklenmiş bir fotoğrafını ekliyorum.
Name:  Sarypatı- Aster.jpg
Views: 10575
Size:  57.6 KB

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön