View Single Post
Eski 10-04-2010, 00:17   #13
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yazık olmuş. Geçmiş olsun sn.Lilium. Mutlaka çok düşünmüşsünüzdür. Çok güzelmiş ağaçlar.

Biz neden kendi birliğimizi oluşturmuyoruz? Zehirsiz, organik yetiştiricilik yapan küçük bahçeler üretimini ve işlediği ürünü ortak bir marka altında piyasaya çıkaramaz mı?
Sağolasın meyvelitepe, evet çok iyi düşündüm, üç yıl öncesi karar verdim tam bir yıl düşündüm. İnanırmısın kesiyorum ama kendi evladımı kesiyormuş gibi oluyorum çok zor çok acı.

Bahçeyi kurarken çok iyi düşüncelerle kurdum, birlik o zaman bölgemizden üyede alıyordu, hadi ağaçlar büyüsün verime yatsın o zaman üye oluruz dedim, bu zaman zarfında verdiler teşvikleri millete ekim yaptırdılar denedimsizce hatta bedava fidan dağıtıp ektirdiler. Ürün fazla olunca da kota koymaya başladılar, üyelikleri durdurdular.

Manisa tarafı üzümcüdür bağları kestirdiler zeytin ektirdiler. neden?

Nedeni bizim iş bilmez politikacılar, dış pazarlar bulamayınca günü kurtaralım bir şeyler verelim, bir şeyler vermek yetmiyor, hatta bir şey verme sen bu ürünün bağlantılarını pazarlamasını ihracat bağlantılarını kur o yeter. Bunları yapamayınca bağı kes zeytin ek, fındığı kes bilmemne ek, eehe işte altarnatif ürün ekin.

Sen pazar aç pazar

Mudanya'ya git, erdeğe git, marmara adasına git herkes ürünü elinde kaldı diye bağırıyor.

Bu ülkede tütün, şeker pancarı, afyon, pamuk, domates, ekiliyordu (aklıma gelenler) Neden bazıları hiç ekilmiyor bazılarının da ekim kotaları düşürüldü bileniniz varsa yukarıdaki cümlelerimi de anlarsınız.

Hani bir zamanlar bir verip üç alacaktık. Aldık .... birini. Tarımı bitirdiler tarımı.

Mazot olmuş üç lira neyi ucuza çıkarıpta pazarlıyacaksın
Zeytini yağlık olarak değerlendirmeye kalksan aşağı yukarı beş kilo zeytinden bir kilo yağ çıkar yağın kilosu 7-8 lira bilemedin 10 lira, zeytinin kilosu gelir en fazla iki liraya, bunun en az bir lirası zeytini toplama ücretidir, bunun daha pazarlaması var, kimse kusura bakmasın ama bir liraya da bu iş yapılmaz.

Kendi birliğimizi oluşturma fikri güzel, güzelde nasıl olacak, siz karamürseldesiniz ben gönendeyim, bir diğer arkadaşımız atıyorum konyada, ürünü topladı ne yapacak ürün bir yeremi toplanacak yoksa herkes kendi ürününü salamurayamı koyacak, her ikisinin de farklı zorlukları var. Diyelimki bir yerde toplanacak ben ürünü sardım arabaya getirdim, ürün bozuk ne olacak, ürün yumşamış ne olacak, zeytin günlük olarak toplanır ve günlük olarak salamuraya basılır. Herkes kendisi salamuraya koysa herkes aynı teknolejiye ve aynı ustaya sahip olması gerekir.

Düşünceniz güzel ama bayağı zor.

Gerçekleştirilmiyecek gibi de değil, olur ama dürüst sağlam taşın altına elini koyacak üreticiler lazım, ve çok iyi bir yöneticiyede.

Düşüncenizi gerçekleştirmeniz benim en büyük sevincim olur, belki yeniden zeytin ekerim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön