View Single Post
Eski 08-04-2010, 20:59   #1
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Zeytinyağlı Enginar Dolması

Enginar yemekleri diye bir başlığımız var ama, ben şimdilik buraya yazıyorum, gerekirse o başlığa taşınabilir.

Bahar geldiğinde eve her hafta pazardan enginar alınıyor ve zeytinyağlı dolması yapılıyor. Ben en çok annemin yaptığını sevsem de, ondan öğrendiğim kadarıyla buraya tarifini yazmaya çalışacağım.

Markalı, "ora"lı "bura"lı enginar almaktansa, pazardaki en taze ve fazla büyük olmayan enginarları seçiyorum.


Name:  Untitled-27.jpg
Views: 17403
Size:  27.9 KB

Saplarını kesip, sapa en yakın olan yaprakları temizliyorum.

İçindeki çiçeksi bölümleri temizlemek için enginarın uç taraftan üçte birlik kısmını keskin bir bıçakla kesip atıyorum.

Name:  Untitled-1.jpg
Views: 17192
Size:  26.3 KB

Kesme işleminden sonra kahvaltı bıçağı yardımıyla oldukça zor ve yorucu olan, enginarın ortasındaki kısmı boşaltma işlemini yapıyorum. Ortası boşaltılmış enginarları önceden hazırladığım tuzlu ve limonlu su içine atıyorum.

Name:  Untitled-3.jpg
Views: 14765
Size:  22.5 KB

Şimdi sıra geldi içini hazırlamaya. Ben bunu genellikle enginarları fazla bekletmemek için önceden hazırlarım. Siz de öyle yapın

İç malzemesi: (Dört enginar için)

Her bir enginar için (küçük boy ise) tepeleme 2-3 çorba kaşığı pirinç
Yarım demet taze soğan
Yarım demet dereotu
Domates
Büyükçe bir kuru soğan
Zeytinyağı-çiçek yağı karışımı (dozu alışkanlıklara göre ayarlı)
Baharatlar (ben karabiber, pul biber, nane kullanıyorum sadece)
Tuz
Acıbiber salçası


Ot karışımları ve tabi kuru soğan ince kıyılmak kaydıyla, normal bir dolma içi hazırlar gibi malzeme hazırlanıyor. Zeytinyağlı yapmak yerine bunu kıymalı yaparsanız da çok güzel oluyor.

Name:  Untitled-14.jpg
Views: 22830
Size:  42.1 KB

İçi hazırlandıktan sonra her bir enginarın önce ortasına, daha sonra en dıştan başlayarak yaprakların içlerine bu malzeme dolduruluyor. Enginar şişmanlıyor)

Name:  Untitled-16.jpg
Views: 14084
Size:  41.4 KB

Dört enginarın kıpırdamadan durabileceği, derince ve mümkün olduğunca geniş bir tencereye yerleştirilen enginarlar kontrol edilen yeterince su ile pişiriliyor.

Dökülen su ne çok olmalı ne de az. Arada enginarların ortasındaki malzemenin de pişmesi için, üzerlerine kaynar su ilave edilmeli. En az 45 dk sürüyor pişmesi. Piştiğini anlamanın en iyi yolu yapraklardan birini koparmak. Eğer kolayca kopuyorsa pişmiştir.
Biraz demlendikten sonra servis tabağına alıp, üzerine ya da tabağın kenarına yoğurt konarak yiyebilirsiniz. Yanında kuru soğan çok iyi gidiyor.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön