İncir Reçeli
Hemen herkesin incir reçeli tarifi var. Kimisi kabuk soyar, kimisi göz taşına kimisi de kireç kaymağına yatırır.
Ben bu tip tarifleri uygulayan arkadaşların yanlış incir kullandığını düşünüyorum.
İncir reçeli, tam bu ayda, incir ağacı işe yaramayan ve dökülen ''erkek incir'' verdiğinde yapılır. İncir ağaçları yaprak açmaya başladığında hemen yalancı incir, erkek incir denilen bir meyve verirler. Bu meyve asla olgunlaşmaz ve hamken çürür ve dökülür.
İşte bu anda bu incirler toplanır ve reçeli yapılır.
Tarif çok basit
66 adet erkek incir,
2 subardağı toz şeker ya da 200 gr nöbet şekeri,
2 çay kaşığı limon tuzu
Önce topladığınız erkek incirlerin sap kısmı kesilir, ardından bir çatal ya da kürdan ile incire gelişi güzel delikler açılır.
Arkasından suya konur ve bir taşım kaynatılır, su değiştirilir ve bir kez daha kaynatılır. Bu kaynatmalar yaklaşık 10 dk kadardır.
Daha sonra incirimiz süzdürülür ve üzerine şeker, limon tuzu ve yarım su bardağı su ilavesi ile tekrar kaynatılır.
15 dk sonra kimyasal işlem görmeden, kabuğu soyulmadan delikanlı bir erkek incir reçeli elde edilir.
Deneyiniz, yediğiniz en lezzetli incir reçeli olduğunu göreceksiniz.
Düzenleyen balbay : 07-04-2010 saat 21:23
|