Sn. Dogasever,
Fındık Kabuğundan (çotanak) etanol üretmeninde karlı olabileceği söyleniyor. Bu konuda, Marmara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Dilek Kazan'ın bir araştırması var. Fındık kabuğunun yakacak olarak kulanılması yerine Biyoetanol üretiminde kullanılmasının daha iyi olacağını söylüyor.
Kendisi bu makalede selülozların parçalanması için,
asit hidroliz yöntemi ile
selülaz enzimini karşılaştırmış.
Asit Yöntemi ile Parçalama
Konsantre sülfürik asit veya hidroklorik asit kullanılır
Selülozun parçalanması açısından kuvvetli olmalarına rağmen, kullanılan asitler korozif ve toksiktir. Bu nedenlede asit hidrolizinde korozyona dayanıklı reaktör kullanılması gerekir.
Prosesin ekonomik olması açısından, hidroliz sonrası kullanılan asit geri kazanılmalıdır.
Seyreltik sülfürik asit kullanımı hem reaksiyon hızını hemde ve selülozun hidrolizlenme verimini arttırmaktadır.
Seyreltik asit ile yüksek sıcaklıkta muamele selülozun hidroliz verimini arttırmaktadır.
Temel olarak iki değişik seyreltik asit muamele işlemi bulunmaktadır.
- yüksek sıcaklık (T > 160ºC), sürekli olarak düşük oranda katı beslemesi (5-10% (substrat kütlesi/reaksiyon çözeltisinin ağırlığı)
- düşük sıcaklık ( T < 160ºC), yüksek katı oranı kullanılarak kesikli proses (10-40%).
Hidroliz sonrası pH nötralizasyonu mutlaka gereklidir.
Enzimatik Parçalama
Selülozun enzimatik olarak parçalanmasında selülaz enzimi kullanılır
Elde edilen ürün glukoz içeren indirgen şekerdir
Enzimatik hidrolizin işlem maliyeti asit hidrolizine göre daha düşüktür, çünkü reaksiyon daha ılımlı koşullarda gerçekleştirilmektedir (pH 4.8 ve sıcaklık 45-50ºC) ve korozyon sorunu bulunmaz.
Selülaz enzimi lignoselülozik maddeler kullanılarak
hem bakterilerden, hemde küflerden üretilebilmektedir. (Cellulomonas fimi, Thermomonospora fusca…).
Bu iki yöntemin verimlilik arşılaştırmasını aşağıdaki tabloda vermiş. Bence enzimlerle parçalama fena gözükümüyor.
Süre | Asit Hidrolizatı | Enzimatik Hidrolizat | Önişlem+Enzimatik hidrolizat | Asit ve enzimatik hidrolizat |
---|
28 saat | 7.65 g/L | 2.95 g/L | 4.05 g/L | 5.33 g/L |